O rață care vorbește? Oamenii de știință sunt intrigați de ce a putut să spună (Audio)

Se știe despre mai multe specii de păsări că sunt capabile să imite sunete și chiar limbajul uman. De obicei e vorba despre păsări cântătoare, așa cum sunt pasărea liră, pasărea colibri, nemaivorbind de papagali. Dar o rață să fie în stare de așa ceva? Se pare că da.

E vorba despre Ripper, o rață de mosc australiană (Biziura lobate), care chiar a fost înregistrată nu doar imitând sunete, ci chiar rostind câteva cuvinte. E vorba despre primul membru al acestei specii cu astfel de calități.

Aceste păsări sunt extrem de atașate de părinți și se bazează pe calitățile lor vocale pentru a impresiona femelele, relatează IFL Science.

ADVERTISING

Citește și A fost descoperită pasărea care este și mascul și femelă. Nu e hermafrodită, e pur și simplu împărțită în două!

Concret, într-o înregistrare de acum 30 de ani, pentru că Ripper nu mai e cu noi demult, înregistrare regăsită de profesorul Carel ten Cate de la Universitatea Leiden din Olanda, pasărea este auzită spunând ”prostule” sau ”prostul naibii” (”bloody fool”, în engleză). Se crede că pasărea, care a crescut în captivitate în Rezervația Naturală Tidbinbilla, la sud-vest de Canberra, în Australia, a auzit de multe ori această frază de la îngrijitorul ei.

ADVERTISING

A fost înregistrată de cercetătorul australian Peter Fullagar, pensionat între timp. Pasărea avea 4 ani la momentul înregistrărilor.

În plus, era capabilă să imite perfect zgomotul ușilor care se trântesc.

Fullagar a înregistrat o a doua rață la Tidbinbilla, în 2000, care imita o altă specie de rață. De-a lungul timpului au mai fost observate rațe care imitau tusea îngrijitorului lor sau chiar un ponei. În acest cazuri, însă, nu există înregistrări.

ADVERTISING

Descoperirea schimbă ceea ce se știa până acum despre evoluția învățării limbajului vocal la păsări. Ten Cate e de părere că talentul de imitator al acestei specii de rață sugerează că această abilitate a evoluat independent în mai multe grupuri de păsări, după cum se arată într-un raport publicat de revista Philosophical Transactions of the Royal Society B.

Vezi și Pasărea care reușește să imite perfect plânsul unui bebeluș (Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇