Nu verdele, ci violetul ar fi culoarea vieții în Univers

Nu verdele, ci violetul ar fi culoarea vieții în Univers

Suntem învățați ca verdele să însemne pentru noi viață. Condițiile de pe planeta noastră au dus, de-a lungul timpului, la favorizarea evoluției organismelor fotosintetice care folosesc clorofila. De aici și culoarea verde omniprezentă în natură. Adesea, când ne gândim la viață pe alte planete, ne imaginăm tot verde, dar realitatea ar putea fi foarte diferită.

O planetă similară Terrei, care orbitează în jurul unei stele diferite, ar avea toate șansele să arate complet altfel.

Când vine vorba de viață, înainte de apariția organismelor capabile de fotosinteză, chiar planeta noastră a fost dominată de așa-numitele bacterii violet sau bacterii Gram-pozitive, organisme primitive care supraviețuiesc în medii cu lumină roșie sau infraroșie cu energie scăzută, folosind un sistem simplu de fotosinteză. Unul care nu produce oxigen și care se bazează pe lumina infraroșie.

ADVERTISING

Astfel de forme de viață ar fi dominante pe planetele care se află în sisteme solare în care stelele sunt pitice roșii, cele mai des întâlnite stele din Calea Lactee, se arată într-un raport publicat de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Specialiștii americani au colectat mostre și au analizat peste 20 de tipuri de bacterii violet din medii diferite, de la mlaștini și până la izvoare sulfuroase submarine. Iar concluzia a fost că astfel de organisme primitive pot supraviețui în mai toate mediile posibile. O stea roșie ar fi suficientă pentru ca ele să prospere.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Simulările computerizate, în care au fost create diferite medii extraterestre, au confirmat faptul că astfel de bacterii au cele mai multe șanse de reușită. Practic, ar da culoare lumii în care ar trăi. Una violet, după cum cred autorii studiului, cercetători de la universitățile din New York și Minnesota.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇