Nu omul conservă Marele Zid Chinezesc, ci natura! Și putem învăța de la ea

Nu omul conservă Marele Zid Chinezesc, ci natura! Și putem învăța de la ea

Doar 6% din Marele Zid s-a păstrat într-o stare ce poate fi numită bună. Mai bine de jumătate din faimosul zid este într-o stare de deteriorare severă, iar părți din acesta au dispărut deja de mult timp.

Iar ceea ce s-a păstrat nu e grație omului, care nu a știut să conserve, ci naturii. Pur și simplu, aceasta a găsit o soluție, probabil cea mai bună, care s-a pus în aplicare singură, independent de voința oamenilor. Iar rezultatele sunt spectaculoase, dacă ținem cont de vârsta acestui edificiu, peste 2.200 de ani.

ADVERTISING

Asta explică mai mulți cercetători de la Universitatea de Agronomie din Beijing, într-un studiu publicat în revista Science Advances și citat de Phys.org.

Concret, specialiștii chinezi susțin că mai bine de 2/3 din ceea ce mai există azi din Marele Zid sunt acoperite de o așa numită „biocrustă”. În fapt un amestec de licheni, mușchi și cianobacterii, care păstrează zidul uscat și reduc extrem de eficient acțiunea vântului sau a apei.

Mai mult, biocrusta anulează în mare parte efectul vânturilor și al salinității, conservând construcția.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Văzând cât de eficientă este această platoșă protectoare, specialiștii chinezi propun ca această metodă 100% naturală să fie adoptată rapid pentru salvarea construcțiilor de patrimoniu. O alternativă eco, prietenoasă și care vine la pachet cu o reducere de costuri substanțială față de metodele tradiționale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇