Un proiect ce reprezintă o premieră în domeniul energiei geotermale implementat în Nevada va alimenta cu energie verde două centre de date Google.
Proiectul cu o capacitate de 3,5 MW este derulat în parteneriat cu startup-ul Fervo, care a dezvoltat tehnologia folosită pentru valorificarea energiei geotermale, notează The Verge.
Proiectul este parte a planului gigantului american de a funcționa cu electricitate fără emisii de carbon până în 2030.
Energia produsă va fi vărsată într-o rețea locală care deservește cele două centre.
Principalul avantaj al centralelor geotermale în comparație cu cele eoliene și solare este stabilitatea în ceea ce privește generarea de electricitate, nefiind influențate de vreme și de momentul zilei.
În 2021, Google a anunțat ”primul acord corporativ din lume pentru a dezvolta un proiect de energie geotermală de următoare generație”.
Spre deosebire de metodele tradiționale prin care este valorificată această energie, constând în captarea apei fierbinți din rezervoare naturale din subteran pentru a produce aburul care rotește turbinele, proiectul Google a fost construit pe un teren unde există roci fierbinți, nu și fluide.
Pentru a genera energie geotermală aici, Fervo a forat două puțuri orizontale prin care pompează apă. Apa rece ajunge în fisurile din roci, unde este încălzită și astfel generează abur la suprafață.
Sistemul este unul cu circuit închis, ceea ce înseamnă că apa este refolosită, lucru important cu precădere într-o regiune predispusă la secetă cum este Nevada.
Tehnologia dezvoltată de Fervo se bucură inclusiv de sprijinul lui Bill Gates, prin intermediul firmei de investiții Breakthrough Energy Ventures, și de cel al Departamentului american pentru Energie.
C.S.