Cum poate o mină inundată să furnizeze energie verde unui întreg oraș

Cum poate o mină inundată să furnizeze energie verde unui întreg oraș
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Gateshead, oraș din Anglia cu o populație de 196.100 de locuitori, folosește apa caldă care a umplut galeriile unei mine locale pentru a încălzi sute de locuințe și spații de firme.

Succesul acestui proiect, primul la scară largă din Marea Britanie, arată potențialul uriaș care sălăsluiește în rețeaua vastă de tuneluri miniere vechi, aflată sub aproximativ un sfert din locuințele britanicilor, notează Euronews.

După decenii în care nu au mai fost folosite, minele de cărbune britanice au fost inundate treptat. Apa încălzită natural în subteran reprezintă un răspuns la nevoia de energie regenerabilă, potrivit Coal Authority, instituția care deține și controlează infrastructura minieră neutilizată în numele guvernului britanic.

ADVERTISING

Cu un volum estimat de două miliarde de metri cubi de apă caldă, adică peste un sfert din volumul celebrului lac Loch Ness din Scoția, minele britanice dețin una dintre cele mai mari și mai nefolosite surse de energie curată, consideră geologii.

Preluarea căldurii din apa din mine are avantajul suplimentar de a stimula economic unele dintre comunitățile cel mai grav afectate de închiderile minelor de cărbune în anii '80.

Cum încălzesc casele minele inundate

Cu cât galeriile au fost săpate mai adânc, cu atât apa din ele e mai caldă. Temperatura acesteia variază de obicei între 10 și 20 de grade Celsius, dar poate ajunge și la 45 de grade Celsius, la o adâncime de un kilometru, precum mina din Yorkshire.

ADVERTISING

Amestecată cu rocile subterane, apa conține, de regulă, compuși toxici, dar ca sursă termală de încălzire reprezintă o resursă valoroasă care poate fi valorificată prin forajele care o scot la suprafață. Apa este direcționată prin pompe de căldură și extractoare care o comprimă, ridicând-o la o temperatură mult mai mare, după care o distribuie prin rețelele de încălzire.

După ce căldura e absorbită de clădirile din împrejurimi, apa este turnată înapoi în rețeaua de galerii din subteran unde va fi încălzită din nou.

Căldura apei din mine are și avantajul că este disponibilă tot anul. Temperaturile din adânc nu sunt afectate de anotimpuri, iar apa poate fi folosită atât pentru răcirea clădirilor, cât și pentru încălzirea lor.

ADVERTISING

Consiliul local din Gateshead a lansat proiectul în luna martie, iar acum acesta este cel mai mare din Europa. Cu sprijinul fondurilor oferite de Guvern, s-au instalat cinci kilometri de conducte și un punct energetic, cu pompă de căldură capabil să producă 6 megawați din apa de mină.

Sistemul încălzește cu emisii scăzute de carbon 350 de imobile înalte de locuit, un colegiu, o galerie de artă, mai multe clădiri de birouri și o hală mare de producție.

"Ceea ce avem în Gateshead este o moștenire din vremea minelor de cărbune, care era o energie murdară. Acum conducem calea către generarea unei energii curate, verzi, din aceste mine", a declarat John McElroy, membru al comisiei de mediu și transport din consiliul local Gateshead.

Proiectul face parte dintr-o investiție de 31 de milioane de lire sterline (37 de milioane de euro) a guvernului britanic în exploatarea surselor de energie geotermală, iar partea de nord-est a Angliei, cândva inima Revoluției Industriale, e cap de lance spre folosirea acestei surse de energie alternativă.

Și alte orașe folosesc apa caldă din pământ

Marea Britanie calcă acum pe urmele altor țări europene care exploatează cu succes resursele geoenergetice.

Prima stație de utilizare a apei din mină a fost deschisă în orașul olandez Heerlen în 2008. Astăzi, această unitate este conectată la aproximativ 500 de case și unități comerciale, reducând cu aproape două treimi nivelul emisiilor de dioxid de carbon produse de încălzire.

Un proiect asemănător este în curs de dezvoltare în regiunea Asturia din nordul Spaniei, unde galeriile inundate ale unei mine de cărbune încălzesc și răcesc un spital, o universitate și mai multe alte clădiri.

Această soluție e folosită și în Islanda, un stat-pionier în exploatarea energiei termale.

Dar, deși prima centrală de apă de mină se află pe teren european, tehnologia a fost aplicată pentru prima oară cu aproape două decenii mai devreme în Springhill, Noua Scoție. Această comunitate care a devenit sinonimă cu dezastrele miniere a început să utilizeze căldura din galerii abandonate în 1989. Iar acum o firmă de ambalare din oraș se mândrește cu un sistem 100% regenerabil, funcțional pe tot parcursul anului.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇