Motivul pentru care câinii nu vor putea să înțeleagă niciodată limbajul uman

Motivul pentru care câinii nu vor putea să înțeleagă niciodată limbajul uman

Mai toți proprietarii de câini cred că au acasă cel mai deștept patruped, pentru că ascultă și le înțelege comenzile. Însă majoritatea câinilor pot înțelege un număr limitat de cuvinte, iar un nou studiu ar putea explica de ce.

În ciuda auzului excelent și a abilităților de a analiza și procesa diferite sunete ale vorbirii, un nou studiu, realizat la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta, sugerează că patrupedele nu pot distinge variațiile subtile dintre cuvintele care sună asemănător, arată Science Alert.

ADVERTISING

„În timp ce câinii au abilități remarcabile pentru comunicarea și cogniția socială, numărul cuvintelor recunoscute rămâne de obicei foarte scăzut. Motivul pentru această capacitate limitată este încă neclar”, au explicat oamenii de știință.

Nu pot distinge între termenii cunoscuți și cei necunoscuți care sună similar

Pentru a testa aceste limitări în „vocabularul auditiv” al câinilor, cercetătorii au desfășurat un experiment, în care peste 40 de câini au fost aduși în laborator și activitatea cerebrală le-a fost măsurată folosind o metodă non-invazivă, respectiv prin atașarea de electrozi pe scalpul animalelor.

ADVERTISING

Rezultatele obținute prin EEG au arătat diferențe clare în răspunsurile cerebrale ale câinilor atunci când animalele au auzit cuvinte cunoscute sau cuvinte diferite și fără semnificație.

A devenit clar că multe dintre animale nu au putut distinge între instrucțiunile cunoscute și termenii care sună similar, având în vedere suprapunerea fonetică dintre cuvinte.

Citește și Cățelul erou din Georgia: Nu se lasă până nu ajută copiii să treacă în siguranță strada (Video)

Cercetătorii au precizat că nici copiii mici, până la 14 luni, nu pot distinge cuvintele care sună asemănător, însă mai târziu învață să diferențieze mici modificări fonetice, ceea ce stă la baza abilității umane de a deține un vocabular extins.

ADVERTISING

Dintr-un motiv sau altul, câinii par să nu treacă de acest obstacol, nefiind atenți la sunetele din vorbire care alcătuiesc diferite cuvinte.

Asta ar putea fi un factor pentru care câinii au tendința să învețe doar un număr limitat de cuvinte umane, dar ar putea să însemne și că nu înțeleg oamenii atât de bine pe cât am crede. Cuvinte care sună similar ar putea să îi încurce, acestea fiind percepute de creierul lor ca fiind aceleași.

Dogs may never learn that every sound of a word matters

Vezi și Cel mai eficient mod de a comunica cu pisica ta și nu numai, dezvăluit de un studiu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇