Mor delfinii în Marea Neagră din cauza războiului

Mor delfinii în Marea Neagră din cauza războiului

Creșterea recentă a morților delfinilor din Marea Neagră este pusă de cercetători pe seama războiului din Ucraina. Delfinii ar fi afectați de poluarea fonică produsă de flota rusească, de sonare, zgomotul motoarelor și de bombardamente. Numai în Turcia au fost numărați 80 de delfini morți, de la începutul invaziei.

Cercetătorii turci cred că poluarea fonică sporită din nordul Mării Negre, cauzată de cele aproximativ 20 de nave ale marinei ruse și de activitățile militare în desfășurare ar fi putut conduce cetaceele spre sud și sud-vest, spre țărmurile turcești și bulgare, unde eșuează sau sunt prinși în plasele de pescuit într-un număr neobișnuit de mare, scrie The Guardian.

ADVERTISING

De când a început războiul, pe coastele Turciei eșuează tot mai mulți delfini. Peste 80 de mamifere au fost găsite moarte, ceea ce reprezintă „o creștere extraordinară”, avertizează Fundația Turcă pentru Cercetare Marină (Tudav).

Din primele informații reiese că jumătate dintre acești delfini au murit după ce s-au încurcat în plasele de pescuit, dar nu se știe ce s-a întâmplat cu ceilalți, care nu au pe corp semne care să trădeze cauza morții.

O variantă ar putea fi trauma acustică, dar cercetătorii încă adună dovezi. Mamiferele marine depind și de sunet pentru comunicare și alte funcții, iar zgomotul subacvatic poate avea efecte grave, chiar fatale, asupra cetaceelor.

ADVERTISING

„Nu avem dovezi despre ce poate provoca sonarul de joasă frecvență în Marea Neagră, deoarece nu am văzut niciodată atât de multe nave și atât de mult zgomot pentru o perioadă atât de lungă – iar știința cere întotdeauna dovezi”, spune dr. Bayram Öztürk, șeful Tudav.

Potrivit doctorului Pavel Goldin, cercetător la Academia Națională de Științe din Ucraina, în timp ce trauma acustică poate explica eșuările, zgomotul subacvatic constant cauzat de activitățile militare ar putea explica și rata mai mare de captură accidentală.

ADVERTISING

Terorizați de zgomotele războiului din nordul Mării Negre, delfinii sunt împinși spre sud, iar în drumul lor nimeresc în plasele pescarilor sau eșuează mai des decât oricând.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇