Un cod roșu amână misiunea istorică spre Jupiter: Nava Agenției Spațiale Europene n-a mai plecat azi (Foto)

Un cod roșu amână misiunea istorică spre Jupiter: Nava Agenției Spațiale Europene n-a mai plecat azi (Foto)

Lansarea sondei spaţiale europene Juice către Jupiter, prevăzută pentru joi la bordul unei rachete Ariane 5, a fost amânată pentru vineri din cauza condiţiilor meteo, a anunţat Arianespace.

Lansarea, preconizată pentru ora 12:45 GMT de la Centrul Spaţial Kourou din Guyana Franceză, a fost amânată din cauza unui ”cod roşu meteo” privind riscul de descărcări electrice, potrivit AFP.

Următoarea tentativă de lansare va avea loc peste 24 de ore, la aceeaşi oră, cu 30 de secunde mai devreme, a precizat Agenţia spaţială europeană (ESA).

ADVERTISING

Decizia amânării a fost anunţată cu doar câteva minute înainte de numărătoarea inversă finală, din centrul de control Jupiter, unde erau reunite mai multe personalităţi, printre care regele Philippe al Belgiei şi astronautul francez Thomas Pesquet.

La o distanţă de câţiva kilometri, lansatorul Ariane 5, aflat la penultimul său zbor, era instalat pe rampa de lansare, pregătit să decoleze cu sonda de şase tone la bord.

În căutare de viaţă pe Jupiter

Misiunea Jupiter Icy Moons Explorer, mai bine cunoscută sub numele de Juice, este o aventură de opt ani în căutarea vieții extraterestre pe lunile înghețate ale lui Jupiter. Călătoria va include survolarea Pământului și a planetei Venus.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

O navă spațială este pe cale să pornească într-o călătorie pentru a găsi viață extraterestră pe lunile lui Jupiter.

Juice este misiunea Agenției Spațiale Europene (ESA) care va efectua observații detaliate, fără precedent, asupra gigantului gazos. Misiunea va include cercetarea sateliților săi înghețați, Ganymede, Callisto și Europa, care au fiecare oceane proprii, pentru a afla dacă ar fi putut susține viața, potrivit Sky News.

Misiunea Juice va ține opt ani și va include survolarea Pământului și a planetei Venus în drumul spre Jupiter.

#Juice pre-launch briefing completed: group photo as ESA's ESOC mission operatuons team declared GO for launch!🕹️ ✅ 🛰️ ✅ 📡 ✅ ➰ ✅#DestinationJupiter #ExploreFarther 🚀

Publicată de ESA - European Space Agency pe Miercuri, 12 aprilie 2023

Lunile lui Jupiter vor fi observate cu ajutorul instrumentelor de teledetecție și geofizice, precum și cu ajutorul echipamentelor de pe navă. Aparatele vor face și observații asupra planetei Jupiter. ESA va fi asistată în activitatea sa de NASA și de agențiile spațiale din Japonia și Israel.

Juice-ESA-misiune-Jupiter
Foto: ESA

Misiunea Juice a costat 1,4 miliarde de lire sterline.

ADVERTISING

Juice își va încheia misiunea intrând pe orbita lui Ganymede, marcând astfel prima dată când o navă spațială staționează pe o altă lună decât pe cea a Pământului. Se așteaptă ca acest lucru să se întâmple în 2034 și probabil va fi un moment istoric pentru oameni și explorarea spațială.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇