Laserul de la Măgurele a fost exclus oficial din proiectul paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastructure UPDATE Reacția ministrului Teleman

Laserul de la Măgurele a fost exclus oficial din proiectul paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastructure UPDATE Reacția ministrului Teleman
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Laserul de la Măgurele a fost exclus din proiectul paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastructure (ELI) la aproape un an de când a fost declarat de Guvern obiectiv special de interes naţional.

România a fost oficial exclusă din consorţiul european ELI-ERIC, aprobat de Comisia Europeană pe 5 mai 2021.

UPDATE Ministrul Cercetării, Ciprian Teleman, a reacționat imediat în acest caz.

Între altele, el afirmă că decizia a fost luată ”în ciuda eforturilor diplomatice făcute”. Totuși, dă asigurări că partea noastră de proiect va fi dusă la bun sfârșit.

”Neîncrederea apărută între parteneri, în etapele finale ale proiectului, nu a putut fi recuperată în două luni, deși România a lucrat intens, mai bine de zece ani, la realizarea acestei infrastructuri.

ADVERTISING

Până în 2023, conform planificării, va continua implementarea componentelor care alcătuiesc infrastructura pentru ca ea să poată fi folosită pentru proiecte importante de cercetare și dezvoltare”, se mai arată în postarea ministrului.

Prin decizia luată în februarie 2021 în Comitetul ELI ERIC (Extreme Light Infrastructure - European Research...

Publicată de Ciprian Teleman pe Joi, 6 mai 2021

Decizia

Decizia vine după ce anul trecut partenerii din Ungaria şi Cehia, alături de care în 2012 România a primit finanţare din partea Comisiei Europene pentru a demara proiectul paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastructure (ELI), au cerut alcătuirea acestui consorţiu fără laserul de la Măgurele şi sistemul de fascicul gamma, cel mai mare şi mai important pilon din cadrul întregului proiect, relatează edupedu.ro.

ADVERTISING

Comunicatul publicat de conducerea proiectului pe eli-laser.eu anunţă că ţara noastră se poate alătura ulterior consorţiului, însă nu precizează în ce calitate putem face asta.

În acest caz, facilităţile ELI ERIC sunt ELI-Beamlines din Dolní Břežany (Republica Cehă) şi ELI-ALPS din Szeged, Ungaria.

Acestea sunt primele laboratoare ştiinţifice la scară largă construite în noi state membre UE, cu un cost de 300 de milioane de euro fiecare, în ultimii şase ani, fiind utilizate fonduri europene structurale. Deja angajează 600 de cercetători, ingineri şi personal de suport, din ţările gazdă şi din străinătate.

ADVERTISING

”Există şi o a treia facilitate ELI, în Romania, în apropierea capitalei, Bucureşti. Laboratorul ELI-NP, cu activitate de pionierat în domeniul fotonicii nucleare, angajează sute de cercetători şi absolvenţi. Este aşteptată să se alăture celorlalte două laboratoare ELI în nou formata organizaţie internaţională”, se arată în comunicatul conducerii proiectului.

Context

În 27 mai 2020, laserul de la Măgurele, Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), a fost inclus de Guvern pe lista instalaţiilor şi obiectivelor speciale de interes naţional, finanţate din fondurile Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

"Având în vedere criteriile de evaluare aplicate, s-a constatat că Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) a atins un nivel de maturitate tehnică şi funcţională, laserul fiind în parametrii proiectaţi, are un rol de suport major pentru activitatea de cercetare-dezvoltare în domenii strategice, asigurând, totodată, suportul ştiinţific, tehnic şi logistic pentru cooperări internaţionale, inclusiv în diverse programe de infrastructuri pentru cercetare la care România este parte", preciza atunci ministerul.

Vezi și Ce s-a întâmplat cu Laserul de la Măgurele? ”Nu poate fi vorba de un sabotaj între parteneri. E inutil să căutăm vinovați” – Interviu cu Dragoș Ciuparu

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇