În premieră au fost descoperiți vapori de apă pe cel mai mare satelit din sistemul nostru solar

În premieră au fost descoperiți vapori de apă pe cel mai mare satelit din sistemul nostru solar

Oamenii de știință au descoperit în premieră vapori de apă pe cel mai mare dintre sateliții lui Jupiter, Ganymede, care este și cea mai mare lună din sistemul nostru solar.

Ganymede este acoperit într-o scoarță înghețată, dar se crede că acesta ar putea găzdui un ocean lichid la 161 de kilometri adâncime. Mai mult, acest ocean ar putea să conțină forme de viață, arată IFL Science, care citează un raport publicat de jurnalul Nature Astronomy.

Cercetările anterioare au oferit dovezi încă de acum două decenii că Ganymede ar conține mai multă apă decât toate oceanele de pe Pământ. Totuși, temperaturile pe Ganymede sunt atât de scăzute încât apa de pe suprafață este complet înghețată. Pentru că oceanul e la mare adâncime față de suprafață, vaporii de apă nu pot fi rezultați din evaporarea acelui ocean.

ADVERTISING

Recent, cercetătorii de la NASA au anunțat că, după ce au analizat datele obținute de Telescopul Spațial Hubble din ultimele două decenii, au descoperit dovezi ale vaporilor de apă în atmosfera subțire a satelitului lui Jupiter.

Citește și Acesta este cel mai rece nor înregistrat vreodată pe Pământ!

Cu toate acestea, acea apă nu provine de la un ocean subteran. În schimb, cel mai probabil este vorba de vapori de la suprafața înghețată a satelitului, scrie și Science Alert.

Chiar dacă descoperirea nu dezvăluie prea multe despre potențialul lui Ganymede de a găzdui viață extraterestră, acei vapori de apă contribuie la înțelegerea atmosferei satelitului. Anterior, savanții știau doar că atmosfera lui Ganymede conține oxigen.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Până acum, doar oxigenul molecular a fost observat. Acesta este produs atunci când particulele cu sarcină electrică erodează gheața de la suprafață”, a explicat Lorenz Roth, de la KTH Royal Institute of Technology din Stockholm, Suedia, care a coordonat echipa ce a descoperit vaporii de apă.

Vezi și A fost descoperită o planetă extremă! Temperaturile de la suprafața sa sunt greu de imaginat

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇