Imens succes pentru kakapo. Sunt cei mai mulţi din 1970 încoace!

Imens succes pentru kakapo. Sunt cei mai mulţi din 1970 încoace!

Populația de papagali kakapo din Noua Zeelandă a crescut spectaculos în ultimul an, ajungând la 252 de exemplare. Nu pare mult, dar e cel mai mare număr de kakapo din anii 1970 încoace.

Concret, populația de kakapo din Noua Zeelandă, un papagal greu, care nu poate zbura și care este pe cale de dispariție, a crescut cu 25% în ultimul an, relatează Reuters.

Reușita este pusă pe seama unui sezon de reproducere bun și a succesului înregistrat cu inseminarea artificială.

Papagalii Kakapo au fost aproape exterminați de prădătorii introduși, așa cum sunt șobolanii, dat fiind faptul că nu pot zbura.

ADVERTISING

Problema speciei a fost amplificată și de consangvinizare, de fertilitatea foarte scăzută - doar 50% din ouă sunt fertilizate - și de faptul că păsările se înmulțesc doar o dată la doi sau trei ani, respectiv atunci când anumiți pomi dau roade.

”Existau doar 86 de kakapo când am început să lucrez ca ranger pentru kakapo, în 2002. Acel număr era înspăimântător. Faptul că avem un sezon de reproducere cu 55 de pui reprezintă un pas foarte mare”, a declarat Deidre Vercoe, manager operațional pentru programul de recuperare a celui mai greu papagal din lume.

ADVERTISING

Numai în acest sezon opt pui au venit pe lume în urma inseminării artificiale, comparativ cu doar cinci în perioada 2009-2019.

Programul care e clar că dă roade a început în 1995 ca o colaborare între departamentul de conservare din Noua Zeelandă și tribul maori Ngai Tahu, acesta bazându-se mai ales pe voluntari.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇