Eveniment rar la care vom fi martori: Două găuri negre supermasive se vor ciocni curând

Eveniment rar la care vom fi martori: Două găuri negre supermasive se vor ciocni curând

Comportamentul ciudat al unei galaxii aflată la aproximativ un miliard de ani-lumină distanță sugerează că ar putea urma unul dintre cele mai interesante evenimente din astronomia modernă.

Fluctuațiile luminii din centrul galaxiei SDSS J1430+2303 sugerează că o pereche de găuri negre, descoperite în 2015 și cu o masă combinată de aproximativ 200 de milioane de sori, se vor ciocni foarte curând, scrie Science Alert.

Evenimentul este iminent, cred oamenii de știință. „Iminent”, în termeni cosmici, poate însemna adesea o viață de om, dacă nu și mai mult. Dar în acest caz astronomii prevăd că, dacă semnalul este într-adevăr rezultatul unor găuri negre, acestea vor fuziona în următorii trei ani.

ADVERTISING

Poate fi cea mai bună șansă de până acum să vedem două găuri negre supermasive ciocnindu-se, dar încă nu știm sigur dacă asta se întâmplă cu adevărat, recunosc oamenii de știință. Încă nu suntem 100% siguri despre ce se întâmplă cu J1430+2303, mai spun aceștia.

Ceea ce se poate afirma cu siguranţă este că ceva foarte ciudat pare să se întâmple în centrul galaxiei și chiar și atât e de ajuns pentru ca oamenii de știință să monitorizeze atent situația, se arată într-un raport publicat de jurnalul Astronomy & Astrophysics.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇