Efectele coronavirusului: Creierul uman poate îmbătrâni și cu 10 ani după COVID-19

Efectele coronavirusului: Creierul uman poate îmbătrâni și cu 10  ani după COVID-19
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Persoanele care se recuperează după COVID-19 pot suferi efecte semnificative asupra funcției creierului, avertizează cercetătorii într-un nou studiu legat de infecția cu COVID-19.

Cele mai grave cazuri sunt legate de declinul mental echivalent cu îmbătrânirea creierului și cu 10 ani!

Studiul a fost efectuat asupra a 84.000 de persoane, fiind condus de Adam Hampshire, doctor la Imperial College London, potrivit Reuters.

Echipa condusă de el a constatat că, în unele cazuri severe, infecția cu coronavirus este legată de deficite cognitive substanțiale care pot dura și luni de zile.

”Analiza noastră se aliniază cu teoria potrivit căreia există consecințe cognitive cronice după ce oamenii se vindecă de COVID-19. Pacienții care s-au vindecat, inclusiv cei care nu mai au simptome, au prezentat deficite cognitive semnificative”, au notat specialiștii în această lucrare.

ADVERTISING

Analiza, după teste cognitive

Testele cognitive măsoară cât de bine îndeplinește creierul anumite sarcini. Aici sunt inclusive amintirea unor cuvinte sau rezolvarea unui puzzle. Astfel de teste sunt utilizate pe scară largă pentru a evalua performanța creierului în boli precum Alzheimer. De asemenea, testele pot ajuta medicii să evalueze tulburările cerebrale temporare.

Echipa lui Hampshire a analizat rezultatele a 84.285 de persoane care au participat la un studiu numit Great British Intelligence Test. Rezultatele, care nu au fost încă revizuite de alți experți, au fost publicate online pe site-ul MedRxiv.

ADVERTISING

Cercetătorii au transmis că deficitele cognitive au avut ”o dimensiune substanțială”, în special în rândul persoanelor care au fost spitalizate cu COVID-19.

Cele mai grave cazuri au arătat efecte ”echivalente cu un declin mental, în medie, de 10 ani”.

Ce spun alți specialiști

Alți oameni de știință avertizează însă că aceste rezultate trebuie tratate cu ”atenție”. Motivul: nu se cunosc funcțiile cognitive ale participanților înainte de infecția cu SARS-CoV-2.

”Nu știm funcția cognitivă a participanților înainte de a fi bolnavi de COVID-19. Rezultatele nu reflectă, de asemenea, recuperarea pe termen lung - astfel încât orice efect poate fi, de fapt, pe termen scurt”, a spus Joanna Wardlaw, profesor de neuroimagistică aplicată la Universitatea din Edinburgh.

ADVERTISING

Și Derek Hill, profesor la University College London, afirmă că aceste rezultate nu pot fi ”sigure”, pentru că nu se cunoaște situația dinaintea infecției cu coronavirus.

”În mare, e un studiu intereseant, dar nu concludent”, a punctat el.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

A.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇