Dovada că drogăm, fără să vrem, peștii. Un studiu arată cum se comportă în sevraj

Dovada că drogăm, fără să vrem, peștii. Un studiu arată cum se comportă în sevraj

Păstrăvul, și probabil nu doar el, poate deveni dependent de metamfetamină – drog recreațional folosit la scară largă în lume – atunci când această substanță se acumulează în râuri, arată un nou studiu.

Experimentul, coordonat de Pavel Horky, un ecologist comportamental de la Universitatea de Științe Naturale din Praga, a vrut să afle dacă drogurile ilegale, la nivelul în care se găsesc în apă, pot schimba comportamentul peștilor.

Oamenii de știință au pus 40 de păstrăvi într-un bazin cu apă care conținea un nivel de metamfetamină similar cu cel descoperit în râuri cu apă dulce. După opt săptămâni, peștii au fost transferați într-un bazin cu apă curată, necontaminată.

ADVERTISING

O dată la două zile, cercetătorii verificau dacă peștii sufereau de sevraj. Cum? Aceștia aveau posibilitatea să aleagă dacă să stea în apă curată sau în apa cu metamfetamină, la care aveau de asemenea acces.

Alți 40 de păstrăvi au fost folosiți ca grup de control.

Păstrăvii care petrecuseră 8 săptămâni în apa contaminată cu droguri au ales și apoi această variantă. Acest lucru arată că peștii sufereau de sevraj, pentru că alegeau drogul, dacă era disponibil, au concluzionat cercetătorii într-un raport publicat de Journal of Experimental Biology și citat de IFL Science.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Vezi și 60% din speciile de pești ar putea dispărea. Rămân fără oxigen, din cauza căldurii

În plus, oamenii de știință au observat că peștii dependenți de droguri erau mai puțin activi decât cei care nu fuseseră niciodată expuși la metamfetamină.

În plus, urme ale drogului au fost găsite în creierul lor și la 10 zile după expunere. Păstrăvii implicați în studiu au fost eutanasiați, iar țesutul lor cerebral a fost analizat de cercetători ulterior.

Citește și Peştii de apă dulce sunt în declin "catastrofal". 16 specii au dispărut numai anul trecut

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇