Două caiete care au aparținut lui Charles Darwin, valorând milioane de lire sterline, au dispărut

Două caiete care au aparținut lui Charles Darwin, valorând milioane de lire sterline, au dispărut

Reprezentanții Bibliotecii Universității Cambridge au anunțat că două caiete ale lui Charles Darwin, estimate la milioane de lire sterline, au dispărut. Mai mult, acestea lipsesc de 20 de ani, deși abia acum a fost observată dispariția lor.

Unul dintre caiete conține faimoasa schiță a „Copacului vieții” a omului de știință din secolul al XIX-lea, ce explorează legătura evoluționară dintre specii, arată BBC.

După îndelungi căutări, reprezentanții bibliotecii au concluzionat că cel mai probabil caietele au fost furate, astfel că lansează un apel la public pentru a le găsi. „Este cu adevărat sfâșietor. Vom căuta peste tot și vom încerca să aflăm ce s-a întâmplat”, a spus dr. Jessica Gardner.

ADVERTISING

Caietele lui Charles Darwin au fost văzute pentru ultima oară în noiembrie 2000, în urma unei „solicitări interne” de a le scoate din depozitul de manuscrise speciale pentru a fi fotografiate.

Cele două caiete au fost mutate temporar într-o clădire din apropiere, folosită la acea vreme de Universitate, unde aveau loc lucrări de renovare. Abia două luni mai târziu, în timpul unei „verificări de rutină”, angajații au descoperit că cele două caiete au dispărut.

„Știm că au fost fotografiate în noiembrie. Însă nu știm ce s-a întâmplat de atunci și până în ianuarie 2001, atunci când s-a stabilit că nu se aflau pe raftul care trebuia. Mă tem că altceva nu știm”, a mai spus dr. Gardner.

ADVERTISING

Citește și O turistă a înapoiat artefacte furate de la Pompei, după ani de ghinion. E convinsă că sunt blestemate

Inițial, angajații bibliotecii au crezut că ar fi fost puse într-un alt loc. „Predecesorii mei au crezut cu adevărat că cele două caiete au fost puse în altă parte și că o să le găsească”, a adăugat dr. Gardner, care a devenit director al bibliotecii în 2017.

De menționat e faptul că biblioteca e una cu adevărat vastă. Aceasta conține 200 de kilometri de rafturi! De asemenea, biblioteca găzduiește mai mult de 10 milioane de hărți și manuscrise, precum și alte obiecte.

ADVERTISING

Vezi și Trei suspecți au fost arestați, la un an după ce au jefuit Muzeul Comorilor din Dresda. Bijuteriile ar fi ajuns bucăți pe piața neagră


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇