Detectoarele de bombe nucleare au dezvăluit ceva cu totul neașteptat: O populație secretă de balene

Detectoarele de bombe nucleare au dezvăluit ceva cu totul neașteptat: O populație secretă de balene

Oamenii de știință au descoperit cu totul întâmplător o populație nouă de balene albastre pigmeu, în Oceanul Indian. În ciuda dimensiunilor lor uriașe, balenele au trecut până acum nedetectate timp de zeci de ani.

Cercetătorii au descoperit cetaceele după ce au analizat datele acustice colectate de o rețea subacvativă pentru detectarea bombelor nucleare, arată Live Science. Datele colectate au dezvăluit un ”cântec” unic, pe care oamenii de știință nu l-au mai auzit până acum.

Noua populație de balene albastre pigmeu (Balaenoptera musculus brevicauda), o subspecie mai mică a balenei albastre, care poate ajunge până la 24 metri, a fost denumită populația Chagos, după un grup de insule din Oceanul Indian, nu departe de locul în care a fost găsit grupul, se arată într-un raport publicat de jurnalul Scientific Reports.

ADVERTISING

„Încă descoperim populații ale celui mai mare animal care a trăit vreodată. Asta dovedește faptul că studierea vieții marine este extrem de dificilă”, a explicat Tracey Rogers, ecologist marin la Universitatea din New South Wales (UNSW), Australia.

„În general, balenele albastre sunt foarte greu de găsit. Au fost aduse până în pragul extincției de pescuitul industrial și își revin foarte greu”, a precizat Emmanuelle Leroy, autor coordonator și cercetător al aceleiași universități.

În general, balenele albastre au cântece lungi, cu frecvență redusă, uneori chiar sub ceea ce oamenii sunt capabili să audă (sub 20 hertz), intensitate ridicată și sunt repetate la intervale regulate. Însă grupuri diferite de balene au cântece ușor distincte. De aceea a și atras cântecul auzit acum în adâncuri.

ADVERTISING

„Din păcate, nu știm care este dimensiunea populației. Datele acustice nu ne pot oferi această informație”, a adăugat Leroy.

Momentan, doar între 5.000 și 10.000 de balene albastre există în emisfera sudică. Înainte de pescuitul excesiv, populația număra 350.000 de indivizi. Balenele rămase sunt deseori singuratice și răspândite de-a lungul unor zone geografice vaste, astfel că sunt ușor de ratat.

Citește și 60% din speciile de pești ar putea dispărea. Rămân fără oxigen, din cauza căldurii

„Descoperirea unei noi populații de balene albastre pigmeu în emisfera sudică este extraordinară. Acum am ajuns la cinci populații de balene albastre pigmeu în Oceanul Indian. Descoperirea nu ar fi fost posibilă fără datele acustice”, a mai precizat Tracey Rogers.

ADVERTISING

Vezi și 20 de noi specii descoperite în Pădurea de nori a Boliviei: „O vale neatinsă care debordează cu biodiversitate”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇