Descoperire neașteptată legată de femelele colibri. Așa reușesc să nu fie hărțuite de masculi

Descoperire neașteptată legată de femelele colibri. Așa reușesc să nu fie hărțuite de masculi

Oamenii de știință au descoperit cu surprindere că femelele colibri reușesc printr-un truc să nu fie hărțuite de masculi în perioada împerecherii.

Nu se știe cum, acestea par să opteze să aibă un penaj foarte apropiat de cel al masculilor – mult mai colorat decât al femelelor – ceea ce le scutește de o grămadă de avansuri nedorite din partea masculilor, mai ales în perioada de împerechere, se arată într-un raport publicat de Current Biology.

În mod normal, păsările tinere, care încă nu se împerechează, au toate penajul foarte colorat al masculilor. Dintr-un motiv sau altul, însă, circa 20% dintre femelele devenite mature nu-și schimbă penajul – și se crede că asta ar fi voit, cumva o adaptare - ceea ce le scutește de multă bătaie de cap, au observat oamenii de știință americani, care studiau păsările colibri din Panama.

ADVERTISING

Citește și Cea mai vârstnică pasăre din lume a devenit din nou mamă, la 70 de ani!

Totul este diferit la această specie. În general, în cazul păsărilor, în prima parte a vieții păsările de ambele sexe aduc, în ceea ce privește penajul, cu femelele. În acest caz, lucrurile stau cu totul invers, arată IFL Science.

Cât despre faptul că unele femele nu-și schimbă penajul extrem de colorat la maturitate, oamenii de știință cred că explicația ar sta în genetică, mediul înconjurător sau chiar dorința femelelor în cauză. Aceștia cred că femelele vor astfel să evite să fie deranjate atunci când se hrănesc sau în sezonul împerecherii.

ADVERTISING

Vezi și A fost descoperită pasărea care este și mascul și femelă. Nu e hermafrodită, e pur și simplu împărțită în două!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇