Cum vede o albină omizile? Modul fascinant în care animalele percep lumea (Video)

Cum vede o albină omizile? Modul fascinant în care animalele percep lumea (Video)

Oamenii de știință au creat un set de instrumente care ne oferă ocazia să ”vedem” lumea înconjurătoare prin ochii animalelor. Și este foarte diferită de ce modul în care ne apare nouă.

Se știe de mult timp că ochii animalelor au un set diferit de receptori pentru percepția culorii. De exemplu, liliecii vampiri și țânțarii pot percepe lumina infraroșie, iar albinele și unele păsări au fotoreceptori care pot percepe lumina ultravioletă, ambele aflate în afara spectrului vizibil ochiului uman.

Un grup de cercetători de la University of Sussex și Hanley Color Lab din cadrul George Mason University au dezvoltat un software și niște camere speciale pentru a realiza o serie de clipuri care ne înfățișează lumea așa cum o văd diferite creaturi, pe baza a ceea ce știm despre receptorii din ochii lor. Cercetătorii au folosit aceste instrumente pentru păsări și albine, dar spun că ele pot arăta lucrurile din perspectiva oricărui animal cu un spectru vizual similar.

ADVERTISING

Echipamentul hardware a fost conceput astfel încât să fie compatibil cu camerele disponibile pe piață, iar software-ul este de tip open-source, putând fi adaptat pentru diverse aplicații.

Studiul a fost publicat în jurnalul PLOS Biology.

Unul dintre clipurile realizate de oamenii de știință ne arată un fluture Phoebis philea așa cum este el văzut de păsări. Nuanțele de magenta corespund zonelor care reflectă predominant lumina ultravioletă.

How birds see butterflies

Într-un alt clip putem vedea mecanismele de apărare ale unei omizi sub privirea unei albine. În loc de dungile negre și galbene pe care le percepe ochiul uman, albina vede omida strălucind în lumină ultravioletă, ceea ce poate funcționa ca un semnal de avertizare pentru prădători.

How bees see caterpillars

Iată și cum văd albinele florile din care adună nectar:

How bees see flowers – and other bees

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇