Cum a ajuns o specie de păsări să-și uite propriul cântec. Implicațiile sunt majore

Cum a ajuns o specie de păsări să-și uite propriul cântec. Implicațiile sunt majore

O specie de păsări a ajuns să numere atât de puține exemplare, că masculii nu mai au de unde să învețe să cânte. În pericol e întreaga specie, pentru că masculii nu mai știu să atragă femelele.

Oamenii de știință au observat fenomenul în premieră la mâncătorul de miere, pe numele său științific Anthochaera phrygia, arată IFL Science.

Puii pleacă din cuib relativ devreme și nu-și aud tații cântând, mai cu seamă că aceștia sunt liniștiți pe lângă casă, în încercarea de a nu atrage prădători.

Dacă în trecut puii învățau cântecul specific, esențial pentru împerechere, de la alți masculi pe care îi întâlneau, acum exemplarele acestei specii sunt atât de rare încât se poate ca un mascul să nu înâlnească un altul în toată existența sa. Iar asta înseamnă că nici nu va ști cântecul speciei sale, iar șansele sale de a se împerechea sunt mult reduse.

ADVERTISING

Iar faptul că habitatul păsărilor, în Australia, practic dispare sub ochii noștri, cu siguranță că nu ajută, după cum a explicat pentru sursa citată dr. Ross Crates, de la Australian National University.

Citește și A pus în grădină o hrănitoare pentru păsări și nici nu-și imagina ce succes va avea! Iata ce imagini uluitoare au fost surprinse

Mai mult, masculii au ajuns să copieze cântecul altor specii, ceea ce este fără precedent în sălbăticie, după cum explică și dr. Dejan Stonhanovic, coautor al studiului.

ADVERTISING

Cât despre păsările din această specie, eliberate în sălbăticie după ce au crescut în captivitate, acestea pur și simplu nu cântă, au observat oamenii de știință.

În prezent, specia este clasificată ca fiind în pericol de dispariție, după cum se arată într-un raport publicat de jurnalul Proceedings of the Royal Society B.

Singura speranță a oamenilor de știință o reprezintă înregistrările cu masculi cântând, difuzate în rezervații, în speranța că tinerii masculi vor învăța și ei cum să atragă femelele.

ADVERTISING

Vezi și A fost descoperită pasărea care este și mascul și femelă. Nu e hermafrodită, e pur și simplu împărțită în două!

An endangered bird is forgetting its song as the species dies out | Video Abstract

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇