Comportamentul neobișnuit al unei specii de broaște, observat în premieră. E un veritabil polenizator!

Comportamentul neobișnuit al unei specii de broaște, observat în premieră. E un veritabil polenizator!

Oamenii de știință au descoperit la o specie de broască din Brazilia un temperament neobișnuit, care ar putea clasifica amfibianul drept un veritabil polenizator.

Concret, pe câmpiile de coastă ale statului Rio de Janeiro, biologii au observat cum broasca braziliană a lui Izecksohn (Xenohyla truncata) se cufunda în flori, de unde ieșea plină de polen. Cum ulterior avea să pătrundă în altă floare, cel mai probabil poate fi numită polenizator, spun oamenii de știință citați de IFL Science.

În mod normal, broaștele preferă să se hrănească cu molii și insecte, dar amfibienii din această specie sunt omnivori, având o preferință clară pentru flori și polen.

ADVERTISING

„Majoritatea broaștelor sunt carnivore în etapa lor adultă”, a declarat Carlos Henrique de-Oliveira-Nogueira, de la Universitatea Federală din Mato Grosso do Sul din Brazilia, autorul studiului.

„Aici am confirmat cât de oportunistă pare să fie X. truncata. Se hrănește atât cu insecte, cât și cu plante – aparent, tot ceea ce este disponibil pentru consum”, a spus de-Oliveira-Nogueira, conform Live Science.

„Am observat indivizi care intrau în florile mari și ieșeau acoperiți cu polen fără să distrugă structurile florale. Aceasta a fost prima dată când acest comportament a fost văzut și documentat”, a mai spus acesta.

ADVERTISING

Pe lângă insecte, se știe că unele păsări și chiar șoareci pot poleniza, dar un astfel de comportament la broaște nu a fost observat până acum, se mai arată într-un raport publicat de Food Webs.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇