Cei mai înalți oameni din lume tot scad în înălțime. Care ar fi cauzele

Cei mai înalți oameni din lume tot scad în înălțime. Care ar fi cauzele
Foto: City of Amsterdam Tourism.jpg

În ultimii 60 de ani, olandezii au fost cei mai înalți oameni din lume. Recent, însă, Institutul național de statistică din Olanda a confirmat că bărbații și femeile din această țară, deși rămân cei mai înalți oameni de pe planetă, încep să scadă în înălțime.

La capitolul înățime, Olanda a ocupat primul loc în lume încă din 1958. Doar în 1967, bărbații au căzut pe locul doi, însă au revenit după un an.

Însă, pe baza sondajelor efectuate printre 719.000 de persoane cu vârste cuprinse între 19 și 60 de ani, Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), o instituție guvernamentală, a anunțat că, după o perioadă de stagnare, bărbații olandezi născuți în 2001 sunt în medie cu 1 cm mai scunzi decât generația născută în 1980, iar femeile olandeze sunt cu 1,4 cm mai scunde.

ADVERTISING

Cele mai proaspete date arată că înălțimea medie a unui bărbat de 19 ani era de 182,9 cm în 2020, în timp ce femeile de aceeași vârstă măsurau 169,3 cm, relatează The Guardian.

O analiză mai elaborată sugerează că această regresie nu poate fi pusă în totalitate pe seama oamenilor proveniți din alte țări și stabiliți în Olanda.

„Scăderea este legată parțial de imigrația în ascensiune, a populației mai scunde și a copiilor născuți din aceste populații în Olanda”, au explicat statisticienii guvernamentali. Totuși, „creșterea a stagnat și în generațiile în care ambii părinți s-au născut în Olanda, dar și în generațiile în care toți cei patru bunici s-au născut în Olanda. Bărbații sută la sută olandezi nu au mai crescut, iar la femei tendința este de scădere”, mai concluzionează experții.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

O explicație pentru ”mișorarea” populației ar fi alimentația, mai bogată în calorii, dar nu și în nutrienți, așa cum este cea de tip fast-food.

„Este posibil ca dietele să se fi schimbat”, a spus dr. Gert Stulp, de la Facultatea de Științe Comportamentale și Sociale a Universității din Groningen. „Poate că dietele din ultimii ani au avut mai puțini nutrienți importanți pentru creștere. Se crede că acesta este motivul pentru care americanii scad în înălțime; diete mai sărace, mai multe calorii, dar mai puțini nutrienți.

ADVERTISING

O altă speculație este că scăderea înălțimii ar putea fi cauzată de faptul că mai mulți oameni exclud din diete produsele de origine animală. Dar, din nou, nu există dovezi clare în acest sens”, a mai spus acesta.

Te-ar putea intersa și Când au purtat oamenii haine pentru prima dată? Ajutorul nesperat dat de păduchi

Apoi, e interesant de văzut dacă nu cumva cirza financiară din 2007 – 2008 poartă o parte din vină, a mai spus expertul.

De menționat e faptul că bărbații olandezi născuți în 1930 aveau o înălțime medie de 175,6 cm, în creștere de la 1900. Cei născuți în 1980 au depășit 183,9 cm - o creștere de 8,3 cm în 50 de ani. Generația de femei din 1930 a atins în medie 165,4 cm, în timp ce cele născute în 1980 au atins 170,7 cm.

Vezi și Animalul cu cele mai mari urechi, raportat la mărimea corpului


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇