Animalul cu cele mai mari urechi, raportat la mărimea corpului

Animalul cu cele mai mari urechi, raportat la mărimea corpului

Ai crede că animalul cu cele mai mari urechi este elefantul sau poate iepurele, dar lucrurile nu stau deloc așa.

Într-adevăr, elefantul, fiind cel mai mare animal terestru, are cele mai mari urechi din regnul animal, a explicat Mary Ellen Holden, de la Muzeul American de Istorie Naturală din New York City. Însă nu și raportat la mărimea corpului. Și nici iepurele nu se califică pentru acest titlu.

Creatura cu cele mai mari urechi în raport cu dimensiunea corpului este jerboa (Euchoreutes naso), o rozătoare nocturnă care se hrănește cu insecte și trăiește în deșertul din China și Mongolia, arată Live Science.

ADVERTISING

Micuța rozătoare măsoară în jur de 10 centimetri, dacă nu îi luăm în considerare și coada lungă. Urechile sale măsoară până la 5 centimetri și reprezintă între 40 și 50% din lungimea corpului.

„Are cele mai lungi urechi în raport cu dimensiunea corpului din întregul regn animal”, a declarat Holden, asemuind creatura cu un ”Mickey Mouse al deșertului”.

Prin comparație, urechile elefantului african măsoară în medie 1,2 metri în lungime, însă asta reprezintă doar 17% din lungimea corpului, care ajunge în medie la aproximativ 7,5 metri.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Te-ar putea interesa și Creaturile din Cambrian care schimbau, într-o viață, și 28 de exoschelete. Creșteau mai ales la maturitate

Pentru ce-i trebuie niște urechi atât de mari?

Urechile mari ajută rozătoarea și alte mamifere care trăiesc în zone fierbinți și aride să supraviețuiască în căldura excesivă. „Elefanții africani, fenecul și jerboa, toate reușesc să își regleze temperatura prin urechi foarte bine vascularizate”, a precizat Holden.

Astfel, urechile acestor animale sunt mari, subțiri și găzduiesc vase minuscule de sânge. În timp ce circulă prin urechi, sângele eliberează căldura în aer, astfel ajutând animalul să se răcorească.

ADVERTISING

Atunci când animalele se încălzesc, vasele de sânge din urechi se extind pentru a elibera și mai multă căldură. Pe timpul nopții, sau oricând este frig, vasele de sânge ale animalelor se contractă pentru a menține căldura în corp.

Vezi și O ciudată creatură, ca o grămadă încâlcită de sfori, a fost găsită eșuată pe o plajă din Texas


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇