Când va rămâne planeta noastră fără oxigen?

Când va rămâne planeta noastră fără oxigen?

Un studiu recent vine cu răspunsul la o întrebare care a măcinat mult timp oamenii de știință: când va rămâne Terra fără oxigen?

După calcule amănunțite și simulări, acum s-a găsit și un răspuns: Terra va rămâne fără oxigen peste circa un miliard de ani.

Conform unui raport publicat de revista Nature Geoscience, dispariția oxigenului va duce la exterminarea vieții pe Terra cu mult înainte ca Soarele să provoace evaporarea oceanelor, eveniment care se preconizează că va avea loc peste circa două miliarde de ani.

ADVERTISING

Raportul mai arată că Terra își va pierde oxigenul în maxim 1,08 miliarde de ani +/- 0,14 miliarde de ani, revenind la nivelul de dinaintea Marii Oxigenări de acum circa 2,4 miliarde de ani.

Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de știință trecând în revistă, virtual, 400.000 de ani simulări computerizate, luând în calcul schimbările pe care le va suporta Soarele în viitor, precum și scăderea nivelului de dioxid de carbon din atmosferă pe măsură ce acesta va fi descompus în urma creșterii valorilor temperaturilor.

ADVERTISING

Mai puțin dioxid de carbon înseamnă mai puține organisme capabile de fotosinteză și din ce în ce mai puțin oxigen.

Conform estimărilor, nivelul de oxigen va scădea de peste un milion de ori față de valorile de azi, revenind la valorile existente în perioada arheozoică.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇