Cel mai mare organism de pe Terra e ceva ce pare o pădure. În realitate, însă, mulțimea de copaci cu scoarța albă și frunze mici, aflată în Munții Wasatch din vestul SUA, e o mare de clone ale aceluiași copac. În fapt, e vorba despre un organism imens, cel mai mare de pe planetă.
Pe numele „Pando” – denumirea latină pentru răspândire –, acesta se întinde pe o suprafață de jumătate de kilometru pătrat.
Se crede că vârsta sa ar putea fi de 14.000 de ani. În schimb, tulpinile individuale au o medie de viață de aproximativ 130 de ani.
Fascinant, important pentru comunitatea științifică și nu numai, acest organism este însă vital pentru nu mai puțin de 68 de specii de plante și chiar mai multe de animale.
Deși este protejat de Garda Forestieră Națională din SUA, acesta este totuși amenințat de ceva. Căprioarele, cerbii și elanii nu prea lasă vlăstarele să ajungă arbori, împiedicând astfel regenerarea copacului-pădure, relatează IFL Science.
Dacă în trecut lupii și pumele țineau turmele sub control, odată cu reducerea numărului prădătorilor, cei din urmă s-au înmulțit excesiv și au luat pădurea în stăpânire.
În plus, Pando a devenit locul în care cerbii și elanii se adună și pentru siguranța pe care animalele o găsesc aici.
Pentru moment, se pare că aceasta este o amenințare chiar mai mare decât schimbarea climei, la care pădurea oricum a fost martoră în ultimii 14.000 de ani.