Peste 100 de ţări, inclusiv România, au asumat, la Conferinţa Naţiunilor Unite pe tema climei, angajamentul de a opri defrişările şi de a trece la acţiuni de restabilire a suprafeţelor forestiere până în anul 2030.
„Ne angajăm să lucrăm la nivel colectiv pentru a opri şi a inversa pierderile forestiere şi degradarea terenurilor până în anul 2030, oferind în acelaşi timp dezvoltare sustenabilă şi promovând o transformare rurală integrantă”, arată Declaraţia adoptată de 105 ţări, postată pe site-ul „Conferinţei părţilor pe tema schimbărilor climatice” (COP26).
Printre ţările semnatare se numără Brazilia, criticată pentru lipsa acţiunilor de protejare a pădurilor din zona Amazonului. Proiectul prevede mobilizarea a 19,2 miliarde de dolari din fonduri publice şi private pentru protejarea pădurilor, conform BBC.
"Trebuie să oprim pierderile devastatoare asupra pădurilor", a declarat premierul Marii Britanii, Boris Johnson.
"Există un acord semnat de peste 100 de ţări, reprezentând peste 85% din suprafeţele împădurite, de a opri şi a inversa tăierile de păduri până în 2030", a declarat, la rândul său, marţi seară, preşedintele SUA, Joseph Biden.
Printre ţările semnatare se numără Statele Unite, ţările din cadrul Uniunii Europene, inclusiv România, dar şi Marea Britanie, Canada, China, Columbia, Japonia, Australia, Noua Zeelandă, Nigeria, Rusia, Coreea de Sud, Turcia şi Ucraina.
Conferinţa ONU | Peste 80 de ţări, inclusiv statele UE, vor reduce semnificativ emisiile de metan
Un alt angajament, de data asta semnat de doar puțin peste 80 de ţări, inclusiv cele din Uniunea Europeană şi Statele Unite, a fost acela de a reduce emisiile de metan cu 30% până în anul 2030.
"Metanul este unul dintre gazele pe care le putem reduce cel mai rapid. Acest gaz este responsabil de aproximativ 30% din factorii care conduc la încălzirea planetei", a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, într-o conferinţă de presă organizată împreună cu preşedintele SUA, Joseph Biden.
"Este unul dintre cele mai puternice gaze cu efect de seră", a afirmat, la rândul său, Joseph Biden.
Cele 80 de ţări care au asumat angajamentul de diminuare cu 30% a emisiilor de metan până în anul 2030 reprezintă 70% din valoarea PIB-ului mondial, a subliniat preşedintele SUA.
Statele Unite şi Uniunea Europeană anunţaseră la jumătatea lunii septembrie că lucrează la acest proiect, la care s-au raliat zeci de ţări, printre care Canada, Coreea de Sud, Vietnamul, Columbia şi Argentina.