Cum s-a văzut eclipsa parțială de Soare (Video)

Cum s-a văzut eclipsa parțială de Soare (Video)

O eclipsa parțială de Soare, care a fost vizibilă și din România, a avut loc azi.

Potrivit anunțului Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, acoperirea Soarelui a fost destul de mare, între 33 şi 44%. Zonele în care acoperirea a fost mai mare s-au aflat în nord-estul ţării (44%).

Fenomenul a putut fi observat de pe tot teritoriul ţării. La București, eclipsa a început la ora 12:26 și s-a terminat la ora 14:49.

Pentru Capitală, maximul eclipsei a fost la ora 13:38, cu acoperire de 38%, iar în restul ţării cu maxim 10 minute mai devreme sau mai târziu.

ADVERTISING

Această eclipsă s-a văzut ca parţială din Europa, nord-estul Africii şi din Asia. Maximul eclipsei s-a produs prin centrul Rusiei, unde Soarele a fost acoperit în proporţie de 82%.

Imaginile de mai jos nu sunt transmise LIVE din România. Sursa apare în colţul ecranului:

LIVE: Partial Solar Eclipse - October 25, 2022

Cel mai bine eclipsa s-a putut vedea în Bucureşti cu ajutorul unor instrumente profesionale la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" şi la sediul Academiei Române din Calea Victoriei.

Şi Academia Română, prin Institutul Astronomic, în parteneriat cu Astroclubul Bucureşti, a organizat o sesiune ghidată de observaţii astronomice asupra eclipsei parţiale de Soare, în curtea instituţiei din Calea Victoriei, în intervalul orar 12:00 - 15:00.

ADVERTISING

Observaţiile s-au realizat cu două instrumente astronomice - un telescop Newton-Dobson de 200 milimetri diametru şi o lunetă de 80 de milimetri, ambele fiind dotate cu filtre pentru Soare - şi au fost coordonate de astronomii de la Institutul Astronomic al Academiei şi de la Astroclubul Bucureşti.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇