Cel mai puternic telescop solar din lume a surprins suprafața Soarelui nostru așa cum nu a mai fost observată până în prezent.
Realizarea uluitoare marchează aniversarea de un an a telescopului Solar Inouye, cel mai puternic instrument de acest gen, conform Science Alert.
Fiecare dintre instantaneele obținute de telescop are o lățime ce acoperă aproximativ 82.500 de kilometri, ceea ce reprezintă doar un procent din diametrul total al Soarelui.
În imagini se vede cromosfera Soarelui, aflată sub coroană. Cromosfera este de obicei invizibilă, ea putând fi văzută doar în timpul unei eclipse totale de soare, atunci când se conturează o margine roșie în jurul stelei noastre.
Grație noilor tehnologii, am putut privi mai detaliat ca oricând la sursa de lumină a Sistemului Solar.
Informațiile obținute din această nouă perspectivă îi vor ajuta pe oamenii de știință să prezică și să se pregătească pentru furtunile solare, care pot trimite un tsunami de plasmă fierbinte și magnetism din coroana Soarelui până pe Pământ, putând provoca pene de curent la nivel mondial și întreruperi ale Internetului timp de luni întregi.
Anul trecut, atunci când telescopul aproape finalizat a realizat primele imagini, fizicianul Jeff Kunh l-a numit ”cel mai mare salt în capacitatea omenirii de a studia Soarele de pe vremea lui Galileo”, iar astronomul și omul de știință Matt Mountain, președintele Asociației Universităților pentru Cercetare în Astronomie (AURA), a spus că ”am tăiat panglica unei noi ere a fizicii solare”.