Arheologii au descoperit o aşezare romană în Sălaj (Galerie foto)

Arheologii au descoperit o aşezare romană în Sălaj (Galerie foto)

O aşezare rurală romană civilă a fost identificată recent de specialiştii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău la Sânmihaiu Almaşului (județul Sălaj).

Descoperirea a fost făcută după:

  • o serie de periegheze (cercetări de suprafaţă) sistematice,
  • scanări fotogrammetrice,
  • scanări geofizice,
  • o săpătură arheologică necesară confirmării anomaliilor magnetice.

Potrivit specialiștilor, situl identificat în prealabil în vara acestui an printr-o cercetare de suprafaţă a fost confirmat de scanările geomagnetice realizate de specialişti, de la Muzeul Naţional al Banatului, scanări care au conturat imaginea intra-site a unei aşezări romane rurale.

ADVERTISING

"Situl, care se extinde aproximativ pe o suprafaţă de 2,6 hectare, poate fi încadrat în tipul aşezărilor rurale romane de tip vicus, de sorginte non-militară.

Evaluarea intruzivă proaspăt realizată a avut ca scop verificarea unor anomalii care au apărut în zona centrală a sitului. Astfel, au fost identificate o serie de fundaţii de piatră (puternic afectate de procesul agricol intensiv din ultimii ani) de la o clădire care cel mai probabil avea o elevaţie de lemn.

Totodată, marea surpriză a fost să constatăm că, cel puţin în suprafaţa cercetată de noi, există o fază anterioară, confirmată prin existenţa unei clădiri din bârne, stâlpi şi pereţi de lemn", precizează reprezentanţii muzeului din Zalău, pe site-ul instituţiei.

ADVERTISING

Conform sursei citate, materialului arheologic descoperit, dar şi relaţiile stratigrafice arată faptul că funcţionarea clădirii din a doua fază se încheie undeva înspre jumătatea secolului al III-lea.

asezare-rurala-4
Foto: muzeuzalau.ro
asexare-rurala-5
Foto: muzeuzalau.ro

Cercetările urmează să fie extinse anul viitor. 

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇