Ar putea fi o descoperire crucială pentru viitor: Google a creat cristalul timpului, o nouă formă a materiei

Ar putea fi o descoperire crucială pentru viitor: Google a creat cristalul timpului, o nouă formă a materiei

Un grup de cercetători de la Google în colaborare cu fizicieni de la mai multe universităţi, printre care Stanford şi Princeton, anunţă că au creat un “cristal al timpului”, folosind calculatorul cuantic al companiei americane.

Obţinerea acestei noi forme a materiei este un vechi deziderat al oamenilor de ştiinţă şi ar putea reprezenta un progres tehnologic crucial pentru viitor.

Un cristal al timpului este un obiect ale cărui componente se mişcă într-un ciclu regulat şi continuu fără a consuma deloc energie.

ADVERTISING

Cristalul timpului extinde practic definiţia conceptului de formă a materiei. Astfel, în formele cunoscute – solidă, lichidă şi gazoasă – moleculele ating un echilibru termic, ceea ce înseamnă că fluxul de căldură se stabilizează în cele din urmă într-un sistem, notează Fortune.

Cu alte cuvinte, ating starea cu cea mai mică energie şi nu se mai mişcă. În schimb, aceste cristale trec în mod repetat de la o configuraţie la altă chiar dacă nu consumă energie, ca un dispozitiv cu mişcare perpetuă.

Nu este prima oară când este demonstrat un cristal al timpului. Cercetători de la Universitatea din Maryland au anunţat că au creat un astfel de cristal, cu o existenţă de scurtă durată, la sfârşitul anului trecut. Un alt exemplu a fost demonstrat luna trecută de o echipă de fizicieni de la Universitatea de Tehnologie Delft din Olanda

ADVERTISING

Experimentul celor de la Google ar avea însă cele mai bune rezultate de până acum.

În ceea ce priveşte aplicaţiile cristalelor timpului, acestea ar putea avea rol important în dezvoltarea calculatoarelor cuantice, acele calculatoare care pot rezolva probleme complexe cu o viteză uluitoare, care ar putea deschide noi orizonturi în numeroase domenii, de la spaţiul cosmic la medicină.

‘Time crystals' developed by Google may be the biggest scientific breakthrough in our lifetimes!

C.S.

Citeşte şi:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇