Un inginer de robotică din Franța a construit un exoschelet robotic care îi permite fiului său și altor persoane imobilizate în scaunul cu rotile să meargă. Exoscheletul răspunde la comenzile activate prin voce.
„Fiul meu Oscar mi-a spus într-o zi: tata, ești inginer de robotică, de ce nu construiești un robot care ne-ar putea permite să mergem?”, a povestit pentru BBC inginerul Jean-Louis Constanza, cel care a creat exoscheletul.
Zis și făcut. Jean-Louis Constanza a fondat compania Wandercraft pentru a dezvolta și produce dispozitive robotice de asistență care oferă mobilitate adițională pentru oamenii care sunt nevoiți să folosească scaunul cu rotile.
Pentru moment, exoscheletul robotic este mult prea greoi pentru utilizarea comercială, însă compania Wandercraft a vândut deja zeci de exoschelete către spitale din mai multe țări. În plus, prețul este unul pe care nu mulți și l-ar putea permite, un astfel de dispozitiv ajungând la aproximativ 178.000 de dolari.
„Robot, ridică-te” – este comanda care i se dă robotului, după ce a fost fixat pe corpul celui imobilizat. Atunci, mașinăria îl va ajuta să se ridice în picioare și să meargă. Un astfel de exoschelet poate fi purtat mai multe ore pe zi.
Citește și O specie de furnici este echipată cu un tip de armură nemaivăzut până acum la insecte
„Totul este nou pentru mine. Până acum, dacă voiam să merg, aveam nevoie de ajutor. Acum nu mai am nevoie de asistență, așa că mă simt independent”, a spus Oscar, în vârstă de 16 ani, fiul inginerului, beneficiar al unui astfel de exoschelet.