Apariție rară: Un pește foarte puțin cunoscut, care își schimbă mereu forma, a fost observat în adâncuri

Apariție rară: Un pește foarte puțin cunoscut, care își schimbă mereu forma, a fost observat în adâncuri

Oamenii de știință care controlau de la distanță un submarin au observat un pește pe care rar îl întânesc în expedițiile lor. E vorba despre una dintre cele mai misterioase creaturi din adâncurile întunecate ale oceanelor, peștele-balenă.

O femelă colorată într-o nuanță de oranj intens din această specie, din ordinul Cetomimiformes, a fost surprinsă la o adâncime de 2.013 metri, în apropiere de coasta Monterey Bay din California, în Oceanul Pacific.

Aceasta este doar a 18-a oară când biologii marini de la Institutul de Cercetare și Acvariul Monterey Bay întâlnesc această creatură în cei 34 de ani de explorare marină, arată Live Science.

ADVERTISING

„Peștii-balenă au fost rareori văzuți în viață în adâncuri, astfel că acești pești remarcabili sunt foarte misterioși. Cu fiecare explorare în adâncuri, continuăm să dezvăluim și să rezolvăm tot mai multe mistere”, au scris reprezentanții Institutului pe o rețea de socializare.

Atât de puține detalii sunt știute despre viețile „peștilor-balenă” încât după mai bine de un secol de la descoperirea acestora - documentați pentru prima dată în 1895 -, diferitele stadii prin care trec sunt adesea confundate cu alte specii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Citește și 60% din speciile de pești ar putea dispărea. Rămân fără oxigen, din cauza căldurii

Transformările bizare prin care trec acești pești sunt nemaiîntâlnite în rândul vertebratelor. Timp de zeci de ani peștii din această specie, aflați în diferite momente ale vieții lor, au fost confundați cu alte specii. Abia în 2019, un studiu privind genele mitocondriale a dus la concluzia că era vorba despre aceeași specie.

Totodată, foarte puține informații sunt știute despre habitatul peștelui. Oamenii de știință cred că specia migrează în jur de 600 metri sub suprafața mării pentru a se hrăni la lumina stelelor, iar apoi se retrage în siguranță în adâncuri.

Whalefish, Cetomimus sp.

Vezi și 20 de noi specii descoperite în Pădurea de nori a Boliviei: „O vale neatinsă care debordează cu biodiversitate”

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇