Anestezicele ar funcționa prin inducerea stării de haos în creier

Anestezicele ar funcționa prin inducerea stării de haos în creier

Un studiu recent asupra anestezicului propofol aruncă lumină asupra modului în care anestezicele acționează pentru a ne face inconștienți.

Anestezia este o stare medicală indusă de medicamente care ajută la ameliorarea durerii, relaxarea musculară, pierderea memoriei și inconștiența.

Această stare este esențială pentru o serie întreagă de proceduri medicale.

Creierul nostru trece prin diferite stări, cum ar fi treaz sau adormit, fiecare influențând modul în care procesăm informațiile senzoriale.

Studiul de față a examinat activitatea cerebrală a macacilor aflați sub anestezie cu propofol, un anestezic comun folosit în cazul operațiilor.

ADVERTISING

S-a constatat că, sub anestezie, creierul devine mai instabil, fiindu-i afectată capacitatea de a procesa eficient stimulii.

Medicamentul acționează în primul rând asupra neuronilor inhibitori din creier, provocând un dezechilibru în sistemul excitație-inhibiție, se arată într-un raport publicat de jurnalul Neuron, citat de IFL Science.

Acest dezechilibru duce la reacții mai lente și prelungite la stimuli, împiedicând capacitatea creierului de a procesa eficient informațiile.

Astfel de analize ale stărilor creierului ar putea avea implicații inclusiv în înțelegerea diferitelor afecțiuni, precum depresia și schizofrenia, arată autorii studiului.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇