Acesta este peștele cu 555 de dinți. Pierde zilnic câte 20!

Acesta este peștele cu 555 de dinți. Pierde zilnic câte 20!

Natura e plină de ciudățenii, iar pește numit Lingcod este unul dintre acestea. E una dintre viețuitoarele cu cei mai mulți dinți care trăiesc pe Terra. În plus, acesta are și două perechi de maxilare.

Ophiodon elongatus, pe numele său științific, este un pește prădător care trăiește în nordul oceanului Pacific. La maturitate poate atinge lungimea de 50 de centimetri, însă unele exemplare pot măsura până la 1,5 metri, arată Live Science, care citează un raport publicat de Proceedings of the Royal Society B.

ADVERTISING

„Toate suprafețele osoase din gura lor sunt acoperite cu dinți”, explică Karly Cohen, doctorand în biologie la Universitatea din Washington și unul dintre autorii studiului.

Lingcodul are sute de dinți aproape microscopici, extrem de ascuțiți. De asemenea, bolta sa palatină este formată din alte sute de ”stalactite” dentare. Iar în spatele maxilarului se află un maxilar-accesoriu, numit maxilar faringian, practic „măselele” peștelui.

Nu doar mulțimea dinților a luat prin surprindere oamenii de știință, dar și rapiditatea cu care și-i pierde: nu mai puțin de 20 de pe zi, după cum a arătat studiul.

ADVERTISING

Maxilarul faringian suferă pierderi mai mari decât alte părți din gura peștelui, cauza urmând să fie studiată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇