Zeci de mii de companii digitale din Europa se declară solidare cu Ucraina și avertizează că ţara are nevoie de sprijin imediat împotriva hackerilor

Zeci de mii de companii digitale din Europa se declară solidare cu Ucraina și avertizează că ţara are nevoie de sprijin imediat împotriva hackerilor

Reprezentanții a zeci de mii de companii digitale din Europa avertizează că sancțiunile economice impuse Rusiei după declanșarea războiului nu sunt suficiente, Ucraina având urgent nevoie de sprijin pentru securitatea sa cibernetică și Europa însăși de consolidarea unui ”scut digital”.

Mesajul a fost transmis prin intermediul unei declarații de presă emise înaintea Consiliului European organizat joi seara, se arată într-un comunicat transmis Spotmedia.ro de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS).

ADVERTISING

Urmăreşte LIVE conflictul din Ucraina şi bătălia pentru Kiev

Noi, reprezentând 36.000 de companii digitale în Europa, de la tehnologie verde până la furnizori de servicii de sănătate și securitate cibernetică, ne exprimăm deplina solidaritate cu poporul Ucrainei în fața actualei agresiuni ruse.

Susținem pe deplin măsurile pe care UE și aliații săi le iau pentru a evita alte vărsări de sânge. Dar sancțiunile nu sunt suficiente.

Tehnologia joacă un rol esențial în politica modernă de securitate. De ani de zile, Ucraina a fost supusă unui război cibernetic, slăbind infrastructura sa critică și funcționarea societății sale și semănând confuzie prin dezinformare”, se arată în declarația comună, semnată de DIGITALEUROPE și 11 asociații TIC din Europa Centrală și de Est, din care face parte și ANIS.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Asociațiile semnatare subliniază faptul că nicio țară nu poate răspunde singură la agresiunile de tip cibernetic, fiind nevoie de solidaritate.

Trebuie să fim împreună acum și să construim rezistența comună a societății europene. Ucraina a fost un centru al tehnologiilor informaționale și comunicații  în plină expansiune în ultimele două decenii, dar nicio țară nu poate răspunde singură la acest tip de agresiune.

Împreună cu NATO, liderii UE pot sprijini Ucraina oferind sprijin imediat pentru securitatea cibernetică”, se arată în comunicatul citat.

ADVERTISING

Asociațiile menționate susțin că ”UE trebuie să considere aceste zile ca un semnal de alarmă pentru a ne consolida scutul digital”, mai exact ”pentru a forma mai mulți specialiști în securitate cibernetică și pentru a investi masiv în apărarea noastră informatică”.

”Nu mai există scuze – este nevoie de toți oamenii pe punte. Europa are un decalaj de  200.000 specialiști în securitate cibernetică.

Trebuie să accelerăm dezvoltarea Centrului de Competență în domeniul securității cibernetice din București, România, să îi oferim mult mai multe resurse și să facem din acesta un adevărat hub al agențiilor naționale de securitate cibernetică (...) Consiliul pentru Comerț și Tehnologie UE-SUA este o oportunitate unică de a discuta măsurile pe termen scurt și lung pentru a asigura securitatea digitală a societăților noastre și a ne feri de agresiuni viitoare online și offline”, se mai arată, printre altele, în documentul care este semnat de:

  • DIGITALEUROPE
  • ANIS-România
  • ATIC-Moldova
  • INFOBALT-Lituania
  • ITAS-Slovacia
  • ITL-Estonia
  • IVSZ-Ungaria
  • LIKTA-Letonia
  • KIGEIT-Polonia
  • PIIT-Polonia
  • TIF-Finlanda
  • ZIPSEE-Polonia.

Află mai multe despre cum a ajuns Bucureștiul capitala europeană a securității cibernetice și ce așteptări sunt de la noul Centru Cyber al UE.

ANIS adera la pozitia DIGITALEUROPE referitoare la situatia din Ucraina."UE trebuie sa considere aceste zile ca un...

Publicată de ANIS Romania pe Vineri, 25 februarie 2022

Vezi şi ce s-a întâmplat în prima zi de război, după ce Putin a ordonat invazia


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇