Miliardarul Jack Ma, fondatorul Alibaba, s-ar ascunde la Tokyo

Miliardarul Jack Ma, fondatorul Alibaba, s-ar ascunde la Tokyo

Jurnaliștii de la Financial Times susțin că miliardarul Jack Ma se ascunde în Tokyo împreună cu familia sa de teama represiunii regimului de la Beijing împotriva firmelor tehnologice chineze şi a celor mai puternici şi bogaţi oameni de afaceri chinezi, relatează cotidianul Financial Times.

Jack Ma, fondatorul gigantului de comerţ electronic Alibaba, care până la prigoana lui Xi Jinping decisă împotriva companiilor de tehnologie era cea mai bogată persoană din China, a fost rar văzut în public de când a criticat atitudinea autorităţilor chineze de reglementare, în urmă cu doi ani, la un eveniment în Shanghai.

ADVERTISING

Pe lângă o apariţie online de 48 de secunde la începutul anului trecut, descrisă de un analist ca fiind asemănătoare unui ”videolip cu ostatici”, o scurtă călătorie în Ţările de Jos şi apariţia superiahtului său Zen, lung de 88 de metri, surprins vara trecută acostând în largul insulei spaniole Mallorca, miliardarul de 58 de ani şi-a menţinut secretă viaţa privată, trăind în afara Chinei.

Marţi, cotidianul ”Financial Times”, care este deţinut de compania media japoneză Nikkei, a dezvăluit că Ma locuieşte în ultima vreme în Japonia. Citând surse anonime, cotidianul scrie că de aproape şase luni, fostul profesor de engleză locuieşte la Tokyo împreună cu familia. El şi-a petrecut timpul îmbinând afacerile şi distracţia cu vizite la onsen (izvoare termale) şi staţiuni de schi din mediul rural japonez, precum şi cu excursii regulate în SUA şi Israel.

ADVERTISING

Ma, a cărui avere netă s-a redus la mai mult de jumătate, de la aproape 50 de miliarde de dolari la 21,7 miliarde de dolari, şi-a menţinut activităţile publice la un nivel minim. El şi-a adus serviciile personale de securitate şi bucătarul în Japonia, mergând în câteva cluburi private exclusiviste, dintre care unul este popular în rândul chinezilor bogaţi.

Compania Alibaba a fost aspru criticată în represiunea regimului chinez împotriva giganţilor tehnologici, după ce Ma, renumit pentru firea sa deschisă şi excentrică, a acuzat autorităţile de reglementare de „inovaţie sufocantă”. Declaraţiile sale l-au înfuriat pe preşedintele chinez Xi Jinping - care se confruntă acum cu proteste faţă de politicile zero-Covid impuse de Beijing -, iar Ma a dispărut ulterior din ochii publicului timp de trei luni.

Autorităţile de reglementare chineze au decis să blocheze cotarea la bursă a filialei de plăţi online Alibaba Ant Group, care, cu o capitalizare de 34 de miliarde de dolari, ar fi fost cea mai mare ofertă de acţiuni din istorie.

Beijingul a ordonat companiei Alibaba să vândă unele dintre activele sale media, printre care ziarul ”South China Morning Post” din Hong Kong.

ADVERTISING

Guvernul a limitat influenţa publică tot mai mare deţinută de conglomeratele tehnologice extinse ale ţării, precum Alibaba şi Tencent.

Câteva luni mai târziu, Alibaba a fost amendată cu o sumă record de 2,8 miliarde de dolari pentru practici anticoncurenţiale, ceea ce a marcat sfârşitul ostilităţilor de reglementare împotriva companiei, deşi a fost forţată să respecte în continuare un program cuprinzător de ”rectificare”.

Săptămâna trecută, banca centrală a Chinei, care reglementează sectorul financiar, era pregătită să amendeze Ant Group cu mai mult de un miliard de dolari. Banca Populară Chineză conduce o revizuire de reglementare a companiei din 2020. Potrivit Reuters, amenda ar putea fi primul pas în procesul prin care Ant si-ar obţine o licenţă de companie financiară şi să îşi reia planurile de listare la bursă.

Gestionarea de zi cu zi a intereselor tehnologice ale lui Ma în China a fost acum delegată în mare parte unei noi generaţii de directori.

În luna august, Softbank din Japonia a făcut pasul istoric de a-şi vinde din participaţia de 23,7% la compania Alibaba, ajungând la 14,6%, cu un câştig 34 de miliarde de dolari. Directorul său executiv, Masayoshi Son, care a investit 20 de milioane de dolari în Alibaba în 2000, un pas care a ajutat la construirea acreditărilor globale ale companiei de investiţii japoneze în domeniul tehnologic, a luat decizia după ce vânzările globale ale acţiunilor companiilor de tehnologie au dus la pierderi record pentru conglomeratul său.

viewscnt

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇