China a lansat marţi o rachetă cu trei astronauţi la bord către staţia sa spaţială – al doilea avanpost locuit de pe orbita joasă a Pământului intrat în funcţiune după Staţia Spaţială Internaţională (ISS) condusă de NASA – în cadrul primei rotaţii a unui echipaj aflat pe orbită din istoria spaţială chineză, transmite Reuters.
Capsula spaţială Shenzhou-15, sau „Navă divină”, cu un echipaj alcătuit din trei astronauţi şi propulsată de o rachetă Long March-2F, a decolat de la Centrul de lansare a sateliţilor Jiuquan marţi, la ora locală 23:08 (15:08 GMT) în condiţii de temperaturi sub pragul de îngheţ din deşertul Gobi, situat în nord-vestul Chinei, conform televiziunii de stat.
Shenzhou-15 a fost ultima dintre cele 11 misiuni care au început în aprilie 2021 – dintre care primele trei nu au avut la bord echipaj uman – necesare pentru asamblarea Tiangong, sau „Palatul celest”, aşa cum este denumită staţia spaţială chineză cu mai multe module.
Cei trei astronauţi vor prelua atribuţiile de la echipajul Shenzhou-14 care a ajuns la bordul staţiei spaţiale la începutul lunii iunie.
Membrii anteriori ai echipajului ar urma să revină pe Pământ la începutul lunii decembrie, după o săptămână în care îşi vor preda atribuţiile, perioadă în care va fi totodată evaluată capacitatea staţiei de a susţine temporar şase astronauţi, încă un record pentru programul spaţial al Chinei.
În timpul misiunii de şase luni, echipajul Shenzhou-15 va efectua teste legate de şederea pe termen lung la bordul staţiei spaţiale în configuraţia sa actuală, cu trei module, a declarat Ji Qiming, asistentul directorului Agenţiei chineze pentru misiuni cu echipaj uman (CMSA), în cadrul unei conferinţe organizate luni, potrivit Xinhua.
Totodată, echipajul va instala şi testa 15 cabine pentru experimente ştiinţifice şi va efectua peste 40 de experimente şi teste în domeniul cercetării spaţiale, medicinei şi tehnologiei spaţiale, a precizat Ji Qiming, adăugând că echipajul va efectua totodată trei sau patru activităţi extravehiculare.
Avanpostul spaţial a luat actuala formă de "T" în noiembrie, odată cu sosirea ultimului dintre cele trei module cilindrice.
Staţia are o durată de viaţă proiectată de cel puţin un deceniu, astronauţii care se vor afla la bordul ei urmând să realizeze peste o mie de experimente ştiinţifice - de la studiul modului în care plantele se adaptează în spaţiu până la comportamentul fluidelor în condiţii de microgravitaţie.
"Palatul celest" reprezintă încununarea a aproape două decenii de misiuni spaţiale cu echipaj uman efectuate de China.
Misiunile spaţiale cu echipaj uman ale Chinei au debutat în 2003 când un fost pilot de vânătoare, Yang Liwei, a fost trimis pe orbită într-o capsulă mică de culoarea bronzului, Shenzhou-5, devenind astfel prima persoană din această ţară care a ajuns în spaţiu şi un erou pentru milioane de chinezi.
Staţia spaţială reprezintă totodată o mărturie a creşterii influenţei şi încrederii Chinei în eforturile sale spaţiale şi o provocare la adresa superiorităţii SUA în domeniu, după ce au fost izolată de ISS şi după ce SUA a interzis prin lege orice colaborare, directă sau indirectă, între agenţia spaţială americană şi China, notează Reuters.