Guvernul a plătit şi România va avea din nou drept de vot la Agenția Spațială Europeană

Guvernul a plătit şi România va avea din nou drept de vot la Agenția Spațială Europeană

Executivul a aprobat, în ședința de miercuri, hotărârea inițiată de Ministerul Digitalizării pentru aprobarea plății parțiale a contribuției financiare restante a României pentru programele Agenției Spațiale Europene (ESA), în cuantum de 330 milioane lei (66,7 milioane de euro).

Începând cu 1 iulie 2018, din cauza neefectuării plăților în anul precedent, România a pierdut dreptul de vot în cadrul Consiliului și Comitetelor de program ESA, ceea ce a creat un precedent periculos, cu posibile efecte grave asupra mediului industrial și tehnologic național în domeniul spațial și conexe, a anunțat ministerul.

Restanța totală la contribuția pe programe corespunzătoare perioadei 2019-2022 este în valoare de 102,2 milioane de euro.

România a fost singura țară din istoria ESA care s-a aflat în situația suspendării dreptului de vot.

Hotărârea de guvern prevede aprobarea plății sumei de 330.000.000 de lei, reprezentând contribuția financiară restantă a României pentru anul 2019, anul 2020 și plata parțială a contribuției financiare restante pentru anul 2021 la programele opționale ale Agenției Spațiale Europene, astfel încât România să-și recâștige dreptul de vot până la 31 ianuarie 2023.

Cea de-a doua plată a contribuției restante pe 2021 și plata contribuției financiare pe anul 2022, în valoare de 39,27 milioane euro, se va face până la data 31 decembrie 2022.

"România își recuperează astfel dreptul de vot în cadrul ESA, pierdut acum mai bine de patru ani. Astfel, România va putea participa cu drepturi depline la Consiliul ESA din această această toamnă, care se reunește o dată la trei ani și care stabilește programele și proiectele agenției pentru următorul ciclu (…). Odată cu adoptarea hotărârii de guvern de astăzi, cercetătorii și companiile românești vor putea să facă din nou parte din proiectele europene de explorare și cucerire a spațiului cosmic", a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

🇷🇴 Decizie istorică: România își va recupera dreptul de vot în cadrul Agenției Spațiale Europene, #ESA 👉🏻 Guvernul...

Publicată de Ministerul Cercetării, Inovării È™i Digitalizării - România pe Miercuri, 5 octombrie 2022

În prezent, sunt înregistrate și admise pentru a încheia contracte cu ESA peste 294 de entități românești (private și de stat, din industrie, cercetare și #universități). Acestea au încheiat mai mult de 250 de contracte în ultimii patru ani.

Avantajele contribuției la ESA

  • ESA funcționează după principiul fair-return: Contribuția financiară a României se poate returna integral în țară sub formă de contracte încheiate între ESA și persoane juridice române, iar proprietatea intelectuală/industrială rămâne în România.
  • Participarea la programele ESA poate să aducă valoare adăugată crescută, atât în termeni economici, cât și de recunoaștere și prestigiu, pentru capacitățile științifice și industriale românești implicate.
  • Prin programele ESA s-a obținut o returnare a contribuției naționale în jurul valorii de 86% pentru perioada în care contribuția a fost achitată, capacitățile naționale permițând creșterea la 100%.
  • ESA garantează statelor membre care au încheiat perioada de tranziție un retur minim de 93%. Pentru statele care au dificultăți în a atinge acest coeficient de retur, se instituie un Task Force pentru Politică Industrială, luându-se măsurile de sprijin adecvate. România a încheiat perioada de tranziție în iulie 2022.
  • Sumele alocate prin ESA pot fi utilizate de către institutele de cercetare naționale, de către universități și companii de înaltă tehnologie românești, permițând accesul organizațiilor din România la tehnologiile din patrimoniul ESA în vederea dezvoltării și promovării de capacității naționale de cercetare, educaționale și industriale în domeniile spațial, aeronautic, securitate și domenii conexe.
  • Dincolo de beneficiile directe ale sumelor contribuite la ESA de către România, sunt beneficii economice indirecte majore, studiile europene indicând un factor de multiplicare în economie de minim 6 - fiecare euro investit prin programele ESA generează minim 6 euro în plus pentru economia națională.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇