Sute de români au aplicat pentru un post de astronaut la Agenţia Spaţială Europeană

Sute de români au aplicat pentru un post de astronaut la Agenţia Spaţială Europeană

Peste 23.000 de persoane – din care un sfert sunt femei – şi-au depus candidaturile pentru a deveni unul dintre viitorii astronauţi europeni, a anunţat miercuri Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

Dintre aceștia, 255 de aplicanți sunt din România - 199 de bărbați și 56 de femei -, potrivit ESA Astronaut Selection 2021.

În total, 22.589 de persoane originare din cele 22 de ţări membre şi trei state asociate ESA şi-au trimis candidaturile până la expirarea termenului final al acestei campanii de recrutare, deschisă între 31 martie şi 18 iunie, potrivit AFP.

ESA a primit 8.413 candidaturi cu ocazia precedentei sale selecţii din urmă cu 11 ani, din care a făcut parte şi actualul astronaut francez Thomas Pesquet.

Tot mai multe femei

Campania sa din 2021, care doreşte o nouă generaţie de astronauţi mai diversificată, a atras de aproape trei ori mai multe persoane şi de patru ori mai multe femei (5.419), decât cel înregistrat cu ocazia selecţiei precedente din 2008.

"Este extraordinar şi cu siguranţă ceva istoric", a declarat, bucuros, directorul general al ESA, Josef Aschbacher, care vede în acest succes un adevărat "simbol" al apetitului european pentru explorarea spaţiului, la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) şi prin viitoarele misiuni pe Lună.

"Concurenţa se anunţă încă şi mai dură pentru aceste meserii de vis, foarte căutate", a subliniat el.

Între patru şi şase candidaţi vor ajunge la linia de sosire spre sfârşitul anului 2022, la finalul unui îndelungat proces de selecţie în şase etape. ESA va reţine de asemenea, pentru prima dată, 20 de persoane care vor alcătui un "corp de rezervă", precum şi un astronaut cu handicap fizic.

Franţa ocupă primul loc în topul ţărilor cu cele mai multe candidaturi, cu 7.137 de aspiranţi, dintre care 1.662 de femei şi 67 de persoane cu handicap. Urmează Germania (3.700 de candidaţi), Marea Britanie (1.979 de candidaţi), Italia (1.860 de candidaţi) şi Spania (1.344 de candidaţi).

ESA va selecta de acum dosarele candidaţilor, care trebuie să aibă mai puţin de 50 de ani, să deţină o diplomă de masterat în ştiinţe sau de inginer şi să aibă o experienţă profesională de cel puţin trei ani.

Aproximativ 1.500 de candidaturi vor fi reţinute pentru următoarea etapă de selecţie, care va fi dedicată testelor psihologice.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇