Manifestațiile din China au ajuns la Beijing. Foile albe de hârtie devin un simbol al protestelor (Video)

Manifestațiile din China au ajuns la Beijing. Foile albe de hârtie devin un simbol al protestelor (Video)

Circa 300-400 de tineri chinezi manifestau duminică seara în capitala Beijing, la capătul unei zile marcate de proteste în mai multe oraşe ale Chinei împotriva restricţiilor impuse de autorităţi pentru aplicarea politicii ”zero COVID”.

Potrivit agenţiilor AFP şi Reuters, citate de Agerpres, protestele au început după distribuirea intensă pe reţelele de socializare a unei înregistrări video care atribuie măsurilor de lockdown decesul a 10 persoane în urma unui incendiu într-un apartament din oraşul Urumqi.

Ideea susţinută în înregistrare este că, din cauza restricţiilor de deplasare, o stradă îngustă era blocată de maşinile parcate şi astfel a fost îngreunată intervenţia pompierilor pentru a stinge incendiul survenit la etajul superior al unui bloc înalt.

ADVERTISING

Apariţia acestei înregistrări a fost urmată de proteste în acest oraş şi în altele, inclusiv în metropola Shanghai.

Protestele izbucnesc în toată China, se cere demisia președintelui (Video)

Cel puţin deocamdată de mică amploare, având câteva zeci sau sute de participanţi, studenţi şi în general tineri, protestele s-au extins şi au ajuns către seară şi în capitală, unde mai devreme singura manifestare fusese într-un campus universitar.

Răspunzând apelurilor lansate tot pe reţelele de socializare, circa 300-400 tineri chinezi s-au adunat duminică seară în apropierea râului Liangma, care trece prin Beijing.

Protests across China as anger mounts over zero-Covid policy

Hundreds of people took to the streets in Beijing and Shanghai on Sunday to protest against China's zero-Covid policy in a rare outpouring of public anger against the state. Read more: https://en.royanews.tv/news/38531/2022-11-27Source: AFP

Publicată de Roya News English pe Duminică, 27 noiembrie 2022

''Fără teste COVID, vrem să mâncăm!'', scandau aceştia, unii ridicând foi de hârtie albe - o aluzie la cenzură -, în timp ce alţii aprindeau lumânări pe un altar improvizat. Buchete de flori au fost depuse pe acel altar, pe care manifestanţii au scris mesajul: ''pentru victimele care au pierit în incendiul de la Urumqi pe 24 noiembrie''.

ADVERTISING

După ce la protestele de la Urumqi şi Shanghai au avut loc confruntări cu poliţia, cel de la Beijing s-a desfăşurat iniţial calm, însă mai multe multe maşini ale poliţiei se aflau în apropiere, în timp ce membri ai forţelor de ordine filmau protestatarii. În cele din urmă, către ora locală 22:30 (14:30 GMT), poliţia a încercat să-i disperseze, însă o oră mai târziu mulţi dintre manifestanţi încă erau acolo hotărâţi să reziste.

Protesters in China call for Xi Jinping to step down

In a rare surge of protests in China, demonstrators called for the ruling Communist Party and its leader, Xi Jinping, to step down, amid anger at the deaths of at least 10 people in an apartment fire in Xinjiang, presumably while they were under strict Covid lockdown. https://nyti.ms/3u0NS6t

Publicată de The New York Times pe Duminică, 27 noiembrie 2022

În oraşul Wuhan, unde a început pandemia COVID-19 în urmă cu trei ani, imaginile postate pe reţelele de socializare arată sute de persoane protestând pe străzi, în timp ce rup baricade metalice, distrug corturi amenajate pentru testări şi cer încetarea lockdown-ului.

ADVERTISING

Foile albe de hârtie devin un simbol al protestelor din China

Protestatarii chinezi au folosit foi albe de hârtie pentru a-și exprima furia față de restricțiile COVID-19.

Studenți de la universități din orașe precum Nanjing și Beijing au protestat ținând în mână coli albe de hârtie, potrivit imaginilor care au circulat pe rețelele de socializare. Aceasta este o tactică folosită pentru a se sustrage cenzurii sau arestării, potrivit Reuters, informează Mediafax.

Și în Shanghai, oamenii care s-au adunat sâmbătă pe străzi au avut lumânări și foi albe de hârtie, potrivit martorilor și înregistrărilor video.

Un videoclip distribuit pe scară largă, arată o femeie singură care stă pe treptele Universității de Comunicare din China din orașul Nanjing, cu o foaie de hârtie înainte ca un bărbat neidentificat să intre în scenă și să o smulgă. Alte imagini au arătat zeci de persoane care au urcat pe treptele universității cu foi de hârtie albă, iluminate cu lanternele telefoanelor mobile.

China-proteste-foi-albe
Foto: captură video

Un bărbat a putut fi văzut ulterior certând mulțimea pentru protest.

„Într-o zi veți plăti pentru tot ceea ce ați făcut astăzi", a spus el, în înregistrări video obținute de Reuters.

„Și statul va trebui să plătească prețul pentru ceea ce a făcut", au strigat oamenii din mulțime.

Protestatarii au fost sfătuiți pe rețelele de socializare să aducă foi de hârtie la demonstrațiile planificate. De asemenea, mai mulți internauți și-au manifestat solidaritatea postând pătrate albe sau fotografii cu ei înșiși ținând în mână foi albe de hârtie pe WeChat sau pe Weibo. Până duminică dimineața, hashtag-ul a fost blocat pe Weibo.

proteste-China
Foto: captură video

„Dacă te temi de o foaie albă de hârtie, ești slab în interior", a postat un utilizator Weibo.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇