iPhone SE 3 (2022) vs. Galaxy S22 - care e mai tare?

iPhone SE 3 (2022) vs. Galaxy S22 - care e mai tare?

iPhone SE 3 este cel mai recent telefon lansat de Apple, destinat celor care vor un smartphone mai mic la un preț avantajos.

Dar cum se compară acest smartphone cu Galaxy S22 de la Samsung?

iPhone SE 3 (2022) - puncte forte și puncte slabe

Cel mai mic și mai accesibil smartphone de la Apple este dotat acum cu un procesor puternic (A15 Bionic), dându-i astfel un mare avantaj în fața competiției.

În rest, designul este simplu și funcțiile sunt peste cele standard, ceea ce înseamnă că ai parte de specificații care merită cu vârf și îndesat prețul de 429 de dolari.

Puncte forte:

  • raportul calitate-preț
  • durata bateriei este suficientă pentru utilizarea de zi cu zi (până la 13 ore de redare video)
  • ecran cu protecție din ceramică împotriva șocurilor și zgârieturilor
  • procesor rapid și performant (cu care este dotat și iPhone 11 Pro)
ADVERTISING

Puncte slabe:

  • sistemul de camere foto este decent, dar nu se compară cu cele din gama premium
  • display-ul de 4,7 inci este micuț și cam întunecat
  • este disponibil în doar trei culori (alb, negru și roșu)

Samsung Galaxy S22 - puncte forte și puncte slabe

Lansat luna trecută, Galaxy S22 este cel mai mic telefon din gama premium a celor de la Samsung. Comparativ cu rivalul său de la Apple, are totuși un ecran mai mare, mai frumos, mai luminos și mai colorat, sistemul de camere foto este mai performant, având totodată mult mai multe funcții. Însă este și mult mai scump. 

Puncte forte:

  • Are un display mai mare, mai luminos, mai performant
  • Sistemul de camere foto oferă o calitate superioară fotografiilor
  • Filmează la calitate 8K
  • Este disponibil în 8 variante de culori
ADVERTISING

Puncte slabe:

  • Este mult mai scump
  • Procesorul este puțin mai lent
  • Durata bateriei este mai mică

iPhone SE 3 (2022) vs. Galaxy S22 - cum se compară cele două telefoane?

Ce-ți sare în ochi prima dată este designul. Cu o diagonală de 4,7 inci, iPhone SE este simplu și micuț, cu o rezoluție de 1334x750 pixeli, fără finisaje premium.

În schimb, Galaxy S22 are un display generos Dynamic AMOLED, de 6,1 inci, cu rezoluție de 2340 x 1080 pixeli. De asemenea, poate ajunge la o luminozitate maximă de 1.200 de niți, ceea ce face diferența într-o zi cu soare puternic. Comparativ, iPhone SE ajunge la numai 625 de niți. 

ADVERTISING

Însă telefonul de la Apple este mai rezistent la zgârieturi și șocuri mecanice, grație protecției de ceramică a ecranului și a carcasei.

În schimb, Galaxy S22 oferă o protecție mai bună la praf și apă: are clasificarea IP68 (adâncime maximă de 1,5 metri, până la 30 de minute) față de IP67 (adâncime maximă de 1 metru, până la 30 de minute), cât are iPhone SE.

Dar trebuie să recunoaștem că pentru utilizatorul obișnuit, care nu se scufundă în piscină sau în mare cu telefonul, ambele tipuri de protecții ar trebui să fie suficiente.

Când vine vorba de procesor, iPhone SE iese în evidență: Apple a pus cipul de la iPhone 11 Pro într-un telefon care are design-ul lui iPhone 8. Este o mișcare care ar putea face diferența, deoarece A15 Bionic este unul dintre cele mai capabile de pe piață. Evident, este superior procesorului Snapdragon 8 cu care este dotat Galaxy S22, atât când vine vorba de viteză, cât și ca performanță. 

Totuși, telefonul de la Samsung are o memorie dublă de RAM și o rată de refresh superioară a ecranului (120 Hz), așa că diferențele ar putea să nu se vadă la o utilizare obișnuită. Însă pentru activități mai solicitante (streaming, jocuri video cu grafică deosebită etc.), iPhone SE este mai potrivit.

Mai trebuie luat în considerare un aspect: bateria telefonului de la Apple ține cu 2-3 ore mai mult decât în cazul rivalului de la Samsung. Da, ecranul este mai mic și mai întunecat, dar toate astea îți oferă mai mult timp între reîncărcări. În orice caz, ambele smartphone-uri au opțiuni de încărcare rapidă și wireless. 

Conectivitatea 5G devine norma, astfel că cele două telefoane oferă viteză de Internet crescută pe date mobile. 

Sistemul de camere foto-video este domeniul unde Galaxy S22 strălucește cu adevărat în fața iPhone-ului SE. Asta pentru că are trei senzori, nu unul, mai performante:

  • 12 MP Ultrawide
  • 50 MP Wide
  • 10 MP Telephoto cu 3x zoom optic și 30x zoom digital

iPhone SE are o singură cameră, cu o rezoluție de 12MP, ceea ce pălește în fața sistemului cu care e dotat S22.

Totuși, face poze mai bune decât oricare alt model din gama SE, grație funcțiilor cu care e dotată și a opțiunilor din sistemul de operare iOS 15. Totodată, S22 filmează în 8K, iar SE până la 4K.

Preț și concluzie

Dincolo de sistemul de operare, decizia de cumpărare între cele două telefoane stă, de fapt, în preț. iPhone SE are multe de oferit pentru cei 2.861 de lei (precomenzile încep de pe 18 martie) - este un telefon simplu, dar capabil.

În schimb, ai parte de mult mai multe funcții premium dacă alegi un Galaxy S22 - dar și prețul este pe măsură, anume 4.200 de lei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇