Interpolul avertizează cu privire la o creştere a atacurilor cibernetice care exploatează frica legată de COVID-19

Interpolul avertizează cu privire la o creştere a atacurilor cibernetice care exploatează frica legată de COVID-19

Pandemia COVID-19 a favorizat o creştere a atacurilor cibernetice în aproximativ 50 de ţări, care au ţintit tot mai mult guverne şi instituţii sanitare, avertizează marţi Interpolul.

Din ianuarie şi până în aprilie, organizaţia internaţională de cooperare în domeniul poliţiei cu sediul la Lyon a detectat aproape 907.000 de ”spam”-uri, 737 de incidente cauzate de programe de tip malware şi 48.000 de linkuri URL dăunătoare – ”toate legate de (noul) coronavirus”, relatează AFP.

ADVERTISING

Aceste date au fost colectate de Interpol în cadrul unui sondaj realizat în aprilie-mai în rândul celor 194 de state membre, dintre care au răspuns 48 de ţări - 42% în Europa, 19% în Asia, 17% în Africa, 12% în America şi 10% în Orientul Mijlociu.

”Parteneri privaţi” - întreprinderi specializate în securitate - au furnizat de asemenea informaţii.

Infractorii cibernetici sunt pe cale să dezvolte şi să-şi crească atacurile într-un ritm alarmant, exploatând frica şi incertitudinea cauzate de situaţia economică şi socială instabilă provocate de covid-19”, subliniază, citat într-un comunicat, secretarul general al Interpolului, Jürgen Stock.

ADVERTISING

Tipuri de atacuri

”Dependenţa tot mai mare de lumea web-ului creează de asemenea noi oportunităţi de atac, iar multe magazine şi privaţi nu se asigură că metodele de apărare online le sunt actualizate”, precizează Jürgen Stock.

Mai multe tipuri de atacuri au fost identificate.

Aproape două treimi dintre ţările care au participat la evaluare raportează escrocherii sau phishing vizând furtul datelor personale, iar răufăcători ”se dau drept guverne sau autorităţi sanitare”.

ADVERTISING

A doua tehnică cea mai denunţată de către ţările sondate este difuzarea unor programe malware împreună cu o cerere de răscumpărare şi o ”evoluţie în alegerea ţintelor” în vederea unei ”maximizări a pagubelor şi câştigurilor financiare”.

Astfel, numărul atacurilor care dezorganizează structuri sanitare, pentru a le cele apoi o răscumpărare, a crescut, iar un vârf notabil a fost atins în primele două săptămâni din aprilie.

”Multiple grupări (criminale) care erau inactive în ultimele luni” şi-au reluat activitatea, avertizează Interpolul.

Înregistrarea unor nume de domenii care folosesc cuvinte-cheie precum ”coronavirus” sau ”covid” înregistrează, de asemenea, o ”creştere semnificativă” şi este a treia cea mai citată tehnică frauduloasă.

Aceste site-uri ilegitime atrag navigatori pe Internet aflaţi ”în căutare de material medical sau de informaţii despre (noul) coronavirus”, cu scopul, între altele, de a le fura datele personale.

Ţările participante la sondaj denunţă, de asemenea, o circulaţie masivă a unor false informaţii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇