FBI oferă 10 milioane de dolari pentru depistarea şefilor grupului de hackeri DarkSide

FBI oferă 10 milioane de dolari pentru depistarea şefilor grupului de hackeri DarkSide

Statele Unite oferă o recompensă de 10 milioane de dolari pentru orice informaţie care ajută la depistarea liderilor grupului de hackeri specializaţi în atacuri ransomware DarkSide.

Washingtonul a acuzat acest grup de hackeri din Rusia că se află în spatele atacului online care a paralizat Colonial Pipeline, cea mai mare reţea de conducte de produse rafinate din Statele Unite, în urmă cu câteva luni, transmite AFP.

Atacurile de tip ransomware exploatează găurile de securitate ale unei companii sau ale unui individ pentru a cripta şi a bloca sistemele sale computerizate, solicitând ulterior o răscumpărare pentru a le debloca.

Compus, potrivit experţilor, din infractori cibernetici experimentaţi, DarkSide fură date confidenţiale de la companii adesea cu sediul în ţări occidentale şi cer o răscumpărare pentru a le înapoia.

„Prin oferirea acestei recompense, Statele Unite îşi demonstrează angajamentul de a împiedica exploatarea victimelor ransomware din întreaga lume de către infractorii cibernetici”, a explicat Departamentul de Stat, într-un comunicat.

Washingtonul a oferit, de asemenea, 5 milioane de dolari pentru orice informaţie care contribuie la arestarea sau acuzarea, în orice ţară, a oricărei persoane care încearcă să participe la un atac alături de DarkSide.

Criminalitatea cibernetică este o activitate în creştere

Conform unor noi date publicate în luna octombrie, în prima jumătate a anului 2021 au fost raportate autorităţilor americane plăţi în valoare de 590 de milioane de dolari legate de ransomware.

Cu 42% mai mult decât suma făcută publică de instituţiile financiare americane pentru întreg anul 2020, potrivit raportului Trezoreriei, existând indicatori serioşi conform cărora costul real ar putea fi de miliarde.

Companiile şi instituţiile se confruntă cu presiuni mari atât pentru a plăti deblocarea datelor, dar şi pentru a nu dezvălui astfel de atacuri clienţilor şi autorităţilor care au emis avertismente severe împotriva plătirii infractorilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇