Colonial Pipeline a plătit aproape 5 milioane de dolari hackerilor care au preluat controlul uneia dintre cele mai mari conducte petroliere din SUA.
Răscumpărarea a fost plătită în criptomonede. Mai exact, hackerii au cerut 75 de Bitcoin ca să predea datele furate, potrivit New York Times. Asta e un indiciu că răscumpărarea a fost plătită mai la începutul săptămânii, când un bitcoin era în jur de 60.000 de dolari. Joi, criptomoneda s-a prăbușit, după ce Elon Musk a anunțat că Tesla nu mai accepta plata în bitcoin.
Atacul de la Colonial Pipeline, ce a avut loc săptămâna trecută, este pus pe seama unui grup de hackeri numit DarkSide, ce se crede că operează din Rusia sau Europa de Est.
Atacul de tip ransomware presupune că datele sunt criptate și proprietarul lor nu le poate accesa decât după ce plătește o răscumpărare și primește în schimb programul de decriptare.
Compania a trebuit să închidă conducta care se întinde între Texas și New Jersey și livrează aproximativ jumătate dintre combustibilii de care are nevoie coasta Atlanticului. Asta a cauzat o criză de combustibili, inclusiv avioanele fiind obligate să-și modifice rutele de zbor și să facă opriri pentru alimentare.
Prețul combustibililor a crescut, americanii au fost cuprinși de panică și au format cozi la benzinării și o celulă de criză a fost convocată la Casa Albă pe acest subiect.
Conducta a început joi să reintre în funcțiune, însă va mai dura până când lucrurile vor reintra în normal. Acest anunț a fost făcut chiar de președintele american Joe Biden, care a precizat că autoritățile americane lucrează la destructurarea acestei grupări criminale.
Biden nu a făcut însă comentarii despre plata vreunei răscumpărări. Iar această decizie a Colonial Pipeline, deși a deblocat pe moment criza, ar putea încuraja și alte atacuri.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a răspuns întrebărilor jurnaliștilor evaziv, reiterând poziția guvernului federal de a nu plăti răscumpărări.