Facebook anunță că se va concentra pe tineri, Haugen acuză rețeaua că va facilita alte episoade violente în lume

Facebook anunță că se va concentra pe tineri, Haugen acuză rețeaua că va facilita alte episoade violente în lume

Mark Zuckerberg a anunțat o nouă schimbare de paradigmă pentru Facebook, care se va concentra pe tineri în dezvoltarea viitoare a produselor.

În paralel, Frances Haugen acuză, în Parlamentul britanic, că Facebook va facilita alte episoade violente în lume, din cauza modului în care sunt proiectați algoritmii rețelei.

Mark Zuckerberg a anunţat o nouă schimbare de paradigmă pentru compania pe care o conduce, chiar într-un moment în care criticile la adresa sa şi a companiei par să nu se mai termine.

Acesta a spus că Facebook va pune “tinerii adulţi” în centrul strategiilor viitoare de dezvoltare a produselor, iar asta nu doar pentru reţeaua socială cu acelaşi nume, ci şi pentru Instagram.

Compania americană va face schimbări la nivelul echipelor interne care se ocupă de dezvoltarea produselor şi, pur şi simplu, va direcţiona mai mulţi oameni spre funcţiile prin care sunt vizaţi tinerii.

În cadrul acestei strategii, un rol important îl va avea conţinutul video, precum Reels de la Instagram, care va ajunge să fie “o parte centrală a experienţei”.

Zuckerberg spune că Facebook îşi asumă, astfel, o creştere mai mică a utilizării din partea adulţilor, pentru că focusul pe tineri este “abordarea corectă”.

Nu va fi o modificare ale cărei efecte se vor putea vedea imediat. Şeful companiei spune că aceste schimbări se vor face şi se vor vedea pe parcursul anilor viitori.

“TikTok este cel mai eficient concurent pe care l-am avut vreodată“, spune Mark Zuckerberg, lăsând să se înţeleagă că reţeaua chinezească este cel puţin parte a motivării care stă în spatele schimbării anunţate.

Haugen: Facebook va facilita alte episoade violente în lume

În paralel, Facebook a fost acuzată că va facilita alte episoade violente în lume, deoarece algoritmii săi sunt proiectaţi să promoveze conţinutul diviziv. Acuzația a fost făcută luni, în Parlamentul britanic, de Frances Haugen, fostă angajată a companiei americane, transmite Reuters.

Haugen, fost director de produs la Facebook, a fost audiată într-o comisie britanică ce analizează planurile de reglementare a companiilor din sectorul mediei sociale.

Ea a afirmat că Facebook vedea siguranţa drept costisitoare, a promovat o cultură în care luarea pe scurtătură era considerată un lucru bun şi a spus că ”fără nicio îndoială” a amplificat ura.

”Evenimentele pe care le vedem în întreaga lume, lucruri precum Myanmar şi Etiopia, acestea sunt capitolele de deschidere, deoarece accentul pe implicare face două lucruri: unu, prioritizează şi amplifică conţinutul extrem de diviziv şi polarizant şi, doi, îl concentrează”, a spus aceasta.

Haugen a arătat că algoritmii au împins utilizatorii către extreme.

”Deci cineva din centru stânga va fi împins la stânga radicală, cineva din centru dreapta va fi împins la dreapta radicală”, a spus ea.

CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, a răspuns la acuzaţiile lui Haugen, la începutul acestei luni: ”Argumentul conform căruia promovăm în mod deliberat conţinut care îi înfurie pe oameni pentru profit este profund ilogic”.

Reuters, împreună cu alte organizaţii de ştiri, au vizualizat documente puse la dispoziţia Comisiei pentru bursă  şi valori mobiliare din SUA şi Congresului de către Haugen. Documentele arată că Facebook ştia că nu a angajat destui lucrători care să posede atât abilităţile lingvistice, cât şi cunoştinţele despre evenimentele locale necesare pentru a identifica postările inacceptabile ale utilizatorilor din mai multe ţări în curs de dezvoltare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇