Cu Galaxy S21, Samsung și-a dat seama în sfârșit care e secretul iPhone

Cu Galaxy S21, Samsung și-a dat seama în sfârșit care e secretul iPhone

Samsung a lansat în această săptămână seria de telefoane Galaxy S21. Și a demonstrat că a învățat (în sfârșit) care e secretul succesului iPhone-ului.

Smartphone-ul produs de Apple nu a fost niciodată cel mai inovator sau cel mai performant de pe piață. Atunci cum de a devenit atât de popular? Unul dintre principalele motive (pe lângă marketingul bun) este că experiența de folosire este superioară oricărui alt telefon. Întreabă orice proprietar de iPhone de ce îl preferă și îți va răspunde că e intuitiv și simplu de utilizat. Acest lucru e obținut prin două strategii.

În primul rând, Apple are propriul sistem de operare (iOS), care are un design curat și aerisit. În al doilea rând, a dotat iPhone-ul cu specificații de top, care însă nu sunt exagerat de performante. De fapt, dacă îl compari cu rivalii săi, vei observa că are specificații inferioare. Însă avantajul lui este că funcționează foarte bine ca tot unitar, iar dotările sunt strict cât are nevoie un utilizator premium – nici mai mult, nici mai puțin.

ADVERTISING

iPhone 12 vs. Samsung Galaxy S20: Care e mai tare?

Samsung a pornit în cursa smartphone-urilor cu un handicap major: compania sud-coreeană a fost nevoită să folosească sistemul de operare Android, dezvoltat de Google. Iar pentru a-l personaliza, i-a aplicat o interfață proprie. Deși în ultimii ani, experiența utilizatorilor telefoanelor din gama Galaxy este mai mult decât decentă, tot nu se compară cu cea de care ai parte când folosești un sistem de operare nativ. Într-adevăr, Samsung a dezvoltat unul in-house, numit Tizen, care e folosit la gama Z de smartphone-uri. Dar acesta încă nu a ajuns la performanța de a egala Androidul, nici când vine vorba de fiabilitate și nici la bogăția magazinului de aplicații. Așa că nu l-a mutat și la gama premium.

În lipsa unui sistem de operare propriu, parte din strategia celor de la Samsung a fost să îmbunătățească, an de an, specificațiile telefoanelor sale de top astfel încât să le depășească pe cele ale iPhone-ului. Asta până acum. Odată cu lansarea gamei de telefoane Galaxy S21, sud-coreenii au schimbat macazul și ne-au arătat că au învățat secretul succesului iPhone-ului: pentru noua sa serie de smartphone-uri, Samsung s-a concentrat cu precădere pe specificațiile esențiale, adică pe acelea care chiar aduc plus valoare utilizatorului. În plus, a scăzut prețul pentru a deveni și mai competitiv pe piață.

ADVERTISING

Samsung a lansat Galaxy Note 20 și Note 20 Ultra 5G - Specificații și preț în România (Galerie foto&video)

Samsung Galaxy S21: Un preț mai bun și specificații optimizate

Seria Galaxy S20, lansată de Samsung anul trecut, avea în componență trei telefoane. Cel mai ieftin dintre ele costa 1.000 de dolari și avea niște specificații ultra high-end, pe care rivalul său iPhone 11 nu le avea: 12GB de RAM, ecran Quad HD+ cu rată de refresh de 120 Hz, un sistem de camere triple, spațiu pentru card microSD etc.

Revenind în prezent, nu putem spune că Galaxy S21 - cel mai ieftin dintre cele trei telefoane lansate zilele trecute de Samsung - nu este un telefon premium. Însă, la fel ca în cazul lui iPhone 12, face câteva compromisuri când vine vorba de specificații, dar fără să compromită experiența utilizatorului.

Așa cum ne-a demonstrat Apple de atâtea ori, un smartphone poate să fie uimitor fără să aibă specificații uimitoare. Fix asta a făcut și Samsung cu S21. Să-l comparăm un pic cu S20:

ADVERTISING

Galaxy S21

Ecran: Flat FHD+ Infinity-O (rezoluție de 2400x1080 pixeli), diagonală de 6,2 inchi, densitate de 421 pixeli per inch, rată de refresh de 120Hz
Procesor: Snapdragon 888
RAM: 8 GB
Memorie: 128 GB
Baterie: 4000 mAh

Galaxy S20

Ecran: Edge Quad HD+ Infinity-O (rezoluție de 3200x1440 pixeli), diagonală de 6,2 inchi, densitate de 563 de pixeli per inch, rată de refresh 120Hz
Procesor: Snapdragon 865
RAM: 12 GB
Memorie: 128 GB
Baterie: 4000 mAh

Strict pe baza specificațiilor, S21 nu pare a fi un upgrade la S20. Ba dimpotrivă. Mai ales dacă ținem cont și de faptul că are spatele din plastic, nu din sticlă. Dar am putea face o eroare gravă dacă-l judecăm doar din acest punct de vedere. Asta pentru că am omite esențialul: anume că Samsung (în sfârșit) a învățat că o victorie „pe hârtie” în termeni de specificații nu îi va aduce câștigarea războiului. Sud-coreenii au creat un telefon care se axează pe valoare, nu pe cifre. Iar adevărul e că majoritatea utilizatorilor nu va observa că S21 are mai puțini pixeli.... sau că are carcasă de plastic (mai ales că, de regulă, îi pui o husă). Ceea ce va atrage atenția potențialilor cumpărători e prețul: S21 e cu 200 de dolari mai ieftin decât S20 la momentul lansării.

Samsung a mai învățat ceva de la Apple într-un domeniu: camera foto. În loc să îmbunătățească partea hardware (de exemplu, să crească numărul de pixeli), S21 a primit îmbunătățiri la partea software în zone unde chiar contează pentru utilizatori (pozele tip portret și cele făcute în condiții de luminozitate scăzută).

Iar avantajul pe care îl ai când lansezi o serie de trei telefoane este că utilizatorii care pun preț pe specificații ultra high-end pot opta pentru celelalte modele mai scumpe și mai performante din acest punct de vedere.

Seria Samsung Galaxy S21 vs. iPhone 12 de la Apple

samsung-iphone
samsung-iphone-2
Foto: Captură macworld.com

Citește și alte articole din categoria IT:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇