CEO-ul OpenAI caută investitori arabi: Vrea 7 mii de miliarde de dolari pentru a reforma industria globală a cipurilor

CEO-ul OpenAI caută investitori arabi: Vrea 7 mii de miliarde de dolari pentru a reforma industria globală a cipurilor

Sam Altman, CEO-ul OpenAI, este în discuții cu mai mulți investitori, inclusiv cu guvernul Emiratelor Arabe Unite.

El vrea să strângă fonduri pentru o inițiativă tehnologică extrem de ambițioasă care ar spori capacitatea de a construi cipuri, la nivel global, și ar extinde dezvoltarea AI.

Proiectul ar putea necesita investiții între 5 şi 7 mii de miliarde de dolari. Comparativ, PIB-ul României este de doar 300 de miliarde.

Wall Street Journal scrie că Altman a vorbit de mult timp despre problema cererii şi ofertei de cipuri AI - mulţi giganţi AI le doresc, dar nu sunt suficiente - şi că limitează dezvoltarea OpenAI.

ADVERTISING

Miercuri, Altman a postat pe platforma X că OpenAI consideră că ”lumea are nevoie de mai multă infrastructură de AI – capacitate fabuloasă, energie, centre de date etc. – decât oamenii plănuiesc să construiască în prezent”.

El a adăugat că ”construirea unei infrastructuri de AI la scară masivă şi a unui lanţ de aprovizionare rezistent este crucială pentru competitivitatea economică” şi că OpenAI va încerca să ajute.

Ştirea vine după unele controverse legate de eforturile şi investiţiile anterioare ale lui Altman în semiconductori.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Chiar înainte de scurta înlăturare a lui Altman din funcţia de CEO al OpenAI, se pare că el căuta miliarde pentru o nouă companie de cipuri, care nu a fost încă formată, cu numele de cod ”Tigris”, care să concureze în cele din urmă cu Nvidia, el călătorind în Orientul Mijlociu pentru a strânge bani de la investitori.

În 2018, Altman a investit personal într-un start-up de cipuri pentru AI numit Rain Neuromorphics, cu sediul lângă OpenAI din San Francisco, iar în 2019 OpenAI a semnat o scrisoare de intenţie de a cheltui 51 de milioane de dolari pe cipurile Rain. În decembrie, SUA au obligat o firmă de capital de risc susţinută de Saudi Aramco să-şi vândă acţiunile la Rain.

ADVERTISING

Nvidia a fost marele generator de bani în timpul boomului inteligenţei artificiale generative de anul trecut, capitalizarea sa de piaţă triplându-se în 2023.

Unităţile de procesare grafică ale companiei, sau GPU-urile, alimentează modelele AI create de OpenAI, Alphabet, Meta şi o serie în creştere de start-up-uri puternic finanţate, toate luptându-se pentru o parte din plăcinta AI generativă.

Nvidia controlează în prezent aproximativ 80% din această piaţă de cipuri AI, cu o capitalizare actuală de aproximativ 1.720 miliarde de dolari, nu departe de a depăşi giganţii tehnologici precum Amazon şi Alphabet. Altman încearcă să schimbe asta.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇