Am putea avea curând un încărcător de telefon universal. Proiectul UE e aproape gata

Am putea avea curând un încărcător de telefon universal. Proiectul UE e aproape gata

Comisia Europeană dă undă verde unui proiect de reglementare pentru impunerea unui încărcător de telefon universal, a declarat vicepreşedintele CE însărcinat cu politica de concurenţă, Margrethe Vestager.

„Să ai un încărcător universal care se poate cumpăra independent de marca telefonului permite economisirea de resurse şi simplificarea lucrurilor”, a spus comisarul european, pentru Franceinfo.

"Ne aflăm în linie dreaptă cu acest proiect. Nu cunosc calendarul cu exactitate, dar credeţi-mă, suntem în ultima fază", a adăugat ea.

ADVERTISING

În ianuarie 2020, eurodeputaţii au adoptat o rezoluţie în favoarea unui încărcător universal pentru telefoanele mobile în Europa, în numele drepturilor consumatorilor şi mediului, relatează AFP.

Ei au cerut atunci o legislaţie europeană în termen de şase luni, dar s-au lovit de mari reticenţe din partea industriei, cu Apple în frunte.

"Acest tip de normă este genul de lucruri la care putem şi trebuie să ne aşteptăm în Europa, noi toţi cetăţeni europeni şi utilizatori ai acestor diferite echipamente", a mai spus Margrethe Vestager, luni, insistând asupra cantităţii mari de încărcătoare depăşite, stocate în gospodării.

ADVERTISING

Întrebată despre intrarea în vigoare a planului european pentru impunerea de noi constrângeri marilor giganţi din domeniul digital, ea a afirmat că îşi pune speranţele în preşedinţia franceză a UE, în primul semestru din 2022.

"Avem afaceri juridice în curs în mai multe ţări", a declarat comisarul european, citând "probleme" cu Google, Amazon şi Apple.

"Nu este suficient, trebuie ca reglementarea să acţioneze înainte chiar de a exista o suspiciune privind orice ilegalitate", a adăugat Margrethe Vestager.

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇