Ziua 915 Peste 200 de drone și rachete asupra Ucrainei. Momentul în care o dronă lovește în plin un bloc din Rusia (Video). Un "obiect militar" a intrat în spațiul aerian al Poloniei

<span style="color:#990000;">Ziua 915</span> Peste 200 de drone și rachete asupra Ucrainei. Momentul în care o dronă lovește în plin un bloc din Rusia (Video). Un "obiect militar" a intrat în spațiul aerian al Poloniei

Ziua 915 de război a început cu un atac masiv cu drone asupra Kievului. Apărarea aeriană a doborât aproximativ 15 rachete şi 15 drone care au vizat capitala Ucrainei luni dimineaţă şi în cursul nopţii.

Rusia a utilizat peste 100 de rachete de diferite tipuri şi circa 100 de drone Shahed, în atacul de luni asupra Ucrainei, a anunțat Volodimir Zelenski. De asemenea, o hidrocentrală a fost lovită, dar se pare că unitatea nu a suferit avarii majore.

Kievul nu s-a lăsat mai prejos și a lansat dimineață un atac puternic cu drone asupra regiunii ruse Saratov, aflată la aproximativ 900 km de graniță. Un complex rezidenţial din oraşul Saratov a fost avariat de resturile căzute de la dronele distruse de sistemele de apărare aeriană ale Rusiei, iar cel puțin patru civili au fost răniți. O înregistrare video arată momentul în care o dronă intră în plin într-un bloc înalt din Saratov, provocând o explozie puternică.

Trupele ruse lansează atacuri pe toată linia frontului, cele mai intense confruntări fiind semnalate în sectorul Pokrovsk. De asemenea, rușii și-au întețit atacurile în Kupiansk și Lîman.

Și Reuters a informat că Ryan Evans (38 de ani), membru al echipei agenției care acoperă războiul din Ucraina, a fost ucis, în timp ce doi jurnalişti au fost răniţi. Ryan Evans era fost soldat și lucra în calitate de consilier de securitate pentru agenţie. El a fost ucis după ce o rachetă a lovit sâmbătă Hotelul Sapphire, din oraşul Kramatorsk din estul Ucrainei.

Cel puțin 247 de militari ruși au căzut prizonieri în Kursk de la începutul incursiunii ucrainene (6 august), arată o analiză realizată de Washington Post.

ADVERTISING

Ucraina a cerut Belarusului să își retragă forțele și echipamentele de „niveluri semnificative” de la granița comună, MAE ucrainean avertizând Belarusul să nu facă „greşeli tragice” în timp ce se află sub presiunea Moscovei.

Iar Polonia a anunțat că un "obiect militar" a intrat în spațiul aerian al țării în timpul atacului rușilor asupra Ucrainei și e căutat de autoritățile poloneze. Asta după ce dimineață Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze a anunțat că avioanele poloneze şi aliate au fost activate în urma atacului Rusiei din apropierea frontierei poloneze.

Evoluții pe front

  • Atac cu drone la Kiev - Apărarea aeriană ucraineană a doborât aproximativ 15 rachete şi 15 drone care au vizat capitala Kiev luni dimineaţă şi în cursul nopţii, a anunţat pe Telegram şeful administraţiei militare a Kievului, Serhii Popko. „Încă un atac aerian al inamicului asupra Kievului! Agresorul a folosit dronele sale de atac tradiţionale de tip Shahed. Potrivit informaţiilor provizorii, aceste muniţii au fost lansate de pe teritoriul regiunii Kursk, au survolat regiunile Sumî şi Cernigău, înainte de a începe să se apropie de Kiev din direcţiile est şi nord-est", a scris el, pe Telegram. Nu au fost raportate distrugeri sau victime. Apărarea aeriană a fost activată în întreaga regiune Kiev. De asemenea, comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze a anunțat că avioanele poloneze şi aliate au fost activate după atacul Rusiei.
  • Explozii în mai multe regiuni- Cel puţin şapte explozii s-au auzit, luni dimineaţă, deasupra Kievului, relatează jurnalişti ai AFP, în timp ce primarul Vitali Kliciko a declarat pentru Reuters că alimentarea cu energie electrică şi apă a capitalei a fost afectată. De asemenea, guvernatorii din regiunile sudice Odesa şi Zaporojie, precum şi cel din regiunea Harkov (nord-est), au confirmat explozii şi au făcut apel la locuitori să se pună la adăpost. "Un imobil de locuinţe a fost avariat într-un atac al duşmanului la Luţk", a afirmat primarul din acest oraş din nord-vest, Igor Polişciuk. Mai devreme, un atac asupra unei instalaţii industriale în regiunea centrală Poltava a rănit cinci persoane, a declarat guvernatorul Filip Pronin. Cel mai mare producător privat de electricitate, DTEK, a anunţat o serie de sistări ale furnizării de electricitate după atacuri. Forţele aeriene au declarat că Rusia are 11 bombardiere strategice TU-95 în aer şi au confirmat lansarea unui număr de rachete. La Kiev, oamenii s-au refugiat la metrou.
  • Ploaie de rachete și drone - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a utilizat peste 100 de rachete de diferite tipuri şi circa 100 de drone Shahed în atacul de luni asupra Ucrainei. "O mulţime de pagube asupra sectorului energetic", a postat el pe Telegram. Potrivit autorităţilor locale, infrastructuri energetice din cel puţin trei regiuni ucrainene au fost lovite în atacul masiv rus de luni dimineaţă, este vorba despre Zaporojie, Rivne şi Liov.
  • Mai multe victime - Cel puțin patru persoane au murit în urma atacurilor lansate de ruși, anunță autoritățile citate de Kyiv Independent. „Terorismul inamic nu a rămas fără consecințe. Există un mort” în regiunea centrală Dnipropetrovsk, a declarat guvernatorul Serhii Lîsak, în timp ce guvernatorul din Zaporojie și primarul din Luțk au anunțat fiecare câte un mort, notează AFP.
  • Hidrocentrală lovită - O hidrocentrală din Ucraina a fost lovită în timpul atacului aerian de luni. Se pare că unitatea nu a suferit avarii majore. Rușii au declanșat luni dimineață unul dintre cele mai mari atacuri aeriene din ultimele săptămâni. Un oficial al Ministerului de Externe ucrainean citat de Sky News a anunțat că atacul de luni a vizat și o hidrocentrală din regiunea Kiev. "Atacul rusesc de astăzi… a vizat infrastructura civilă a Ucrainei, inclusiv HPP din Kiev", a scris Andrii Sîbiha pe X. Ministerul rus al Apărării a anunțat că mai multe stații de comprimare a gazelor au fost lovite în trei regiuni ale Ucrainei. De asemenea, rușii au susținut că au atacat stații electrice și aerodromuri.
  • Rachetă distrusă cu mitraliera - Soldații ucraineni au doborât cu mitraliera o rachetă rusească la limita dintre regiunile Transcarpatia și Liov. Șeful administrației militare regionale din Transcarpatia a anunțat că ținta distrusă era o rachetă rusească Kh-101.
  • Rușii atacă pe tot frontul - Trupele ruse lansează atacuri pe toată linia frontului, cele mai intense lupte fiind semnalate în sectorul Pokrovsk. De asemenea, rușii și-au întețit atacurile în Kupiansk și Lîman. În total, în ultimele 24 de ore au avut loc 146 de confruntări, a anunțat luni dimineață Statul Major al armatei ucrainene.
  • Consilierul de securitate al Reuters a fost ucis - Ryan Evans, membru al echipei Reuters care acoperă războiul din Ucraina, a fost ucis şi doi jurnalişti Reuters au fost răniţi, a anunţat agenţia de presă. Ryan Evans, care lucra în calitate de consilier de securitate pentru agenţie, a fost ucis după ce o rachetă a lovit sâmbătă Hotelul Sapphire, din oraşul Kramatorsk din estul Ucrainei, unde era cazat cu o echipă de şase persoane. Doi dintre jurnaliştii agenţiei au ajuns în spital. Unul dintre ei a fost grav rănit. Ryan Evans, fost soldat britanic, lucra pentru Reuters din 2022 şi îi sfătuia pe jurnaliştii agenţiei cu privire la siguranţa în întreaga lume, inclusiv în Ucraina, Israel şi la Jocurile Olimpice de la Paris. El avea 38 de ani.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Atac cu drone în Saratov - Mai multe case au fost avariate, iar zborurile au fost restricţionate în regiunea Saratov, ca urmare a unui atac cu drone al Ucrainei, au anunţat luni oficiali ruşi citați de Reuters. Pe rețelele ruse de socializare au circulat imagini cu drone ucrainene care au vizat baza militară Engels din regiunea Saratov. Nu este clar dacă acestea au lovit țintele sau au fost interceptate.
  • Bloc lovit în plin de o dronă - Un complex rezidenţial din oraşul Saratov a fost avariat de resturile căzute de la dronele distruse de sistemele de apărare aeriană ale Rusiei, a precizat guvernatorul regional Roman Basurgin pe Telegram. Cel puțin patru civili au fost răniți, a transmis oficialul. „O femeie a fost spitalizată în stare gravă”, a spus Basurgin. O înregistrare video postată pe Telegram de canalul rusesc de ştiri SHOT a surprins momentul în care o dronă lovește un bloc înalt din Saratov, provocând o explozie de amploare.
  • Drone doborâte - Ministerul rus al Apărării a anunţat că sistemele sale aeriene au distrus nouă drone deasupra regiunii care se află la aproximativ 900 km de graniţa cu Ucraina. De asemenea, trei drone au fost distruse în regiunea Kursk, iar altele au fost doborâte în Belgorod, Breansk, Tula, Orel și Riazan.

Alte informații relevante

  • Sute de prizonieri ruși în Kursk - Ucraina a capturat cel puțin 247 de militari ruși de la începutul incursiunii în regiunea rusă Kursk, pe 6 august, scrie Washington Post. Cotidianul american a verificat peste 130 de fotografii și înregistrări video de pe rețelele de socializare, cele mai multe realizate de soldații ucraineni. Localizarea imaginilor arată că rușii au căzut prizonieri în puncte aflate la peste 22 km distanță de granița cu Ucraina.
  • Ucraina cere Belarusului să se retragă de la graniță - Ucraina a cerut Belarusului să retragă ceea ce a descris ca fiind niveluri semnificative de forţe şi echipamente desfăşurate la graniţa lor comună. MAE ucrainean a avertizat Belarusul să nu facă „greşeli tragice”, în timp ce se află sub presiunea Moscovei. Forţele speciale din Belarus şi foşti luptători mercenari Wagner se află printre trupele de la frontieră. Echipamentul lor include tancuri, artilerie, sisteme de apărare aeriană şi echipamente de inginerie, aflate în regiunea Gomel, în apropierea frontierei de nord a Ucrainei.
  • Șeful Telegram rămâne în arest, în Franța - Arestarea preventivă a patronului Telegram, Pavel Durov, a fost prelungită duminică seara, la o zi după ce acesta a fost reţinut pe un aeroport din Paris, un mandat de percheziţie fiind emis pe numele său de anchetatorii francezi pentru diverse infracţiuni legate de platforma sa de mesagerie criptată. Detalii AICI.
  • Un "obiect militar” în spațiul aerian al Poloniei - Un "obiect militar" a intrat în spațiul aerian polonez în timpul atacului rușilor asupra Ucrainei de luni dimineață, susțin rapoarte citate de Sky News. Se pare că obiectul nu este o rachetă. Acesta este căutat de autoritățile poloneze. Incidentul a survenit în timpul celui mai mare atac rusesc asupra Ucrainei din ultimele săptămâni. Rușii au țintit infrastructura energetică din trei regiuni utilizând sute de rachete și drone.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇