Ziua 914 Palianîția, noua armă a Ucrainei (Video). Zelenski îl numește "un bătrân bolnav" pe Putin. "Creierul" atacului din Kursk, avansat în grad

<span style="color:#990000;">Ziua 914</span> Palianîția, noua armă a Ucrainei (Video). Zelenski îl numește "un bătrân bolnav" pe Putin. "Creierul" atacului din Kursk, avansat în grad

Ziua 914 de război a început cu un atac cu drone și rachete asupra Ucrainei. Apărarea aeriană a doborât opt din cele nouă drone de atac Shahed lansate de Rusia.

Moscova a lansat, de asemenea, o rachetă balistică și șapte rachete de croazieră, iar mai multe explozii s-au produs noaptea trecută în orașele Harkov și Ciuhuiv, unde s-au înregistrat trei, respectiv patru răniți.

Doi jurnalişti au fost răniţi şi un al treilea a dispărut sub dărâmături în urma unui atac nocturn rusesc asupra unui hotel din Kramatorsk, în estul Ucrainei. Cele trei victime au cetățenie ucraineană, americană și britanică.

Trupele ruse continuă să preseze pe front și au avansat în apropierea a patru localități și într-un oraș din regiunea Donețk.

Ucraina deține o armă nouă, despre care președintele Zelenski spune că va duce războiul înapoi în Rusia. Racheta-dronă Palianîţia e mai rapidă şi mai puternică decât dronele de producţie internă pe care Kievul le-a folosit până acum și a fost deja utilizată pentru o lovitură de succes asupra unei ţinte din Rusia.

Peste graniță, în Rusia, cinci civili și-au pierdut viața și alți 12 au fost răniți într-un bombardament ucrainean asupra orașului Rakitnoe din regiunea Belgorod. Printre răniţi se numără trei copii.

ADVERTISING

Iar Volodimir Zelenski l-a numit pe Putin "un bătrân bolnav din Piaţa Roşie". Totodată, președintele ucrainean l-a avansat în grad, printr-un decret, pe generalul-colonel Oleksandr Sîrskîi, „creierul" ofensivei din Kursk și a declarat că sunt în curs de negocieri cu Arabia Saudită, Qatar, Turcia și Elveția cu privire la cel de-al doilea summit privind pacea..

Evoluţii în Ucraina

  • Atac cu drone și rachete - Apărarea aeriană ucraineană a doborât opt din cele nouă drone de atac Shahed lansate de Rusia în timpul nopții. Moscova a lansat, de asemenea, o rachetă balistică și șapte rachete de croazieră, însă cele mai multe nu și-au atins țintele, a anunțat pe Telegram Mîkola Oleșciuk, comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei. Mai multe explozii s-au produs noaptea trecută în orașele Harkov și Ciuhuiv, relatează The Kyiv Independent. Potrivit guvernatorului regiunii Harkov, Oleh Sîniehubov, trei persoane au fost rănite în orașul Harkov, iar patru în Ciuhuiv. De asemenea, o casă a fost avariată în timpul atacului.
  • Jurnaliști răniți - Doi jurnalişti au fost răniţi şi un al treilea a dispărut sub dărâmături în urma unui atac nocturn rusesc asupra unui hotel din Kramatorsk, în estul Ucrainei, au anunţat autorităţile regionale, citate de Le Figaro. "Un hotel a fost vizat în oraş. În prezent, două persoane sunt rănite şi o persoană este sub dărâmături. Cele trei victime sunt jurnalişti, cetăţeni ai Ucrainei, Statelor Unite şi Regatului Unit", a scris pe Telegram şeful regiunii Doneţk, Vadim Filaşkin, fără a preciza care dintre ei au fost răniţi sau care sunt dispăruţi. Atacul, care a avariat hotelul şi o clădire învecinată, a avut loc în toiul nopţii, a continuat Filaşkin. "Poliţia şi echipele de salvare lucrează la faţa locului. Molozul este curăţat şi operaţiunile de salvare sunt în curs", a adăugat el.
  • Jurnalist Reuters, dispărut - Un membru al echipei agenţiei Reuters care acoperă războiul din Ucraina este dat dispărut şi alţi doi membri au fost spitalizaţi după lovitura asupra hotelului din Kramatorsk, în estul Ucrainei. Într-un comunicat, agenţia afirmă că hotelul Safir, unde stătea echipa sa de şase persoane, a fost lovit sâmbătă. 'Unul dintre colegii noştri este dat dispărut, în timp ce alţi doi au fost duşi la spital pentru a fi trataţi', a comunicat Reuters, precizând că ceilalţi trei colegi au fost găsiţi şi sunt teferi. 'Căutăm de urgenţă mai multe informaţii, lucrăm cu autorităţile din Kramatorsk şi ne sprijinim colegii şi familiile lor. Vom oferi o actualizare atunci când vom avea mai multe informaţii', a adăugat agenţia.
  • Rușii avansează în Donețk - Analiștii de la DeepState au actualizat harta ostilităților din Ucraina. Potrivit acestora, trupele ruseau au avansat în apropierea a patru localități și într-un oraș din regiunea Donețk. "Inamicul a înaintat în apropiere de Vodiane, Marînivka, Kalînove, Orlivka și lângă Novohrodivka", anunță sursa citată de Ukrainska Pravda.
  • Noua armă a Ucrainei - Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că Ucraina are o rachetă-dronă ucraineană nou dezvoltată, despre care a spus că va duce războiul înapoi în Rusia. Denumită Palianîţia, aceasta este mai rapidă şi mai puternică decât dronele de producţie internă pe care Kievul le-a folosit până acum. Zelenski a declarat că noua clasă de arme ucrainene a fost utilizată pentru o lovitură de succes asupra unei ţinte din Rusia, dar nu a precizat unde. Ucrainenii susţin că termenul "Palianîţia", un tip de pâine ucraineană, este prea greu de pronunţat pentru ruşi şi a fost folosit, uneori cu umor, în timpul războiului ca o modalitate de a-i deosebi pe ucraineni şi pe ruşi. "Va fi foarte dificil pentru Rusia, dificil chiar să şi pronunţe ce anume a lovit-o", a spus Zelenski referindu-se la racheta-dronă.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Bombardament în Belgorod - Cinci civili au murit şi alţi 12 au fost răniţi într-un bombardament al Ucrainei asupra oraşului Rakitnoe din regiunea Belgorod, a declarat duminică guvernatorul regiunii din sud-vestul ţării, relatează Reuters. Printre răniţi se numără trei copii, a declarat Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii care se învecinează cu Ucraina. Nouă dintre răniţi au fost spitalizaţi, iar şase dintre ei sunt în stare gravă, inclusiv o fată de 16 ani care se află la terapie intensivă. "Cu siguranţă îi vom ajuta pe toţi cei care au suferit. Sarcina noastră acum este să rezistăm, să depăşim încercările, să facem faţă problemelor", a declarat Gladkov pe Telegram.
ADVERTISING

Alte informaţii relevante

  • Putin, "un bătrân bolnav" - Zelenski a folosit un limbaj zeflemitor referindu-se la liderul rus Vladimir Putin, în vârstă de 71 de ani, şi la retorica nucleară venită de la Moscova. "Un bătrân bolnav din Piaţa Roşie care ameninţă în mod constant pe toată lumea cu butonul roşu nu ne va dicta niciuna dintre liniile sale roşii", a spus președintele ucrainean într-un videoclip postat pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
  • Sîrskîi, avansat în grad - Printr-un decret, Zelenski l-a promovat pe comandantul armatei, generalul-colonel Oleksandr Sîrskîi, la gradul de general, un gest tacit de laudă după incursiunea fulgerătoare transfrontalieră a Ucrainei în regiunea rusă Kursk, lansată la 6 august. Vorbind la o conferinţă de presă comună cu liderii Poloniei şi Lituaniei, Zelenski a spus că operaţiunea a fost în parte o mişcare preventivă, pentru a opri planurile Rusiei de a captura oraşul Sumî din nordul ţării. În afară de capturarea prizonierilor de război şi crearea unei „zone tampon”, Zelenski a declarat că operaţiunea a avut şi alte obiective pe care nu le poate dezvălui public.
  • Negocieri pentru al doilea summit de pace - Volodimir Zelenski a declarat că sunt în curs de negocieri cu Arabia Saudită, Qatar, Turcia și Elveția cu privire la cel de-al doilea summit privind pacea, într-o conversație cu jurnaliști indieni împărtășită duminică pe rețelele sale de socializare. Zelenski a mai spus că i-a transmis prim-ministrului indian Narendra Modi că va sprijini India să găzduiască al doilea summit privind pacea, deoarece Kievul speră să găsească o gazdă printre țările din Sudul Global, relatează Reuters. „Dar vreau să fiu sincer, și acest lucru se aplică nu numai Indiei, ci oricărui stat care ar fi pozitiv cu privire la găzduirea unui al doilea summit. Nu vom putea organiza un summit pentru pace într-o țară care nu a aderat încă la comunicatul summitului pentru pace”, a declarat Zelenski. Președintele ucrainean a adăugat că a discutat toate punctele din comunicat și din precedentul summit pentru pace în timpul întâlnirii de vineri cu Modi.
  • Directorul executiv al Telegram, arestat în Franța - Miliardarul Pavel Durov, CEO al aplicaţiei de mesagerie Telegram, a fost arestat pe aeroportul Bourget din apropiere de Paris, sâmbătă seara. În momentul arestării Durov călătorea la bordul avionului său privat. El venea din Azerbaidjan și era însoţit de un bodyguard şi de o femeie. Detalii AICI.
  • Medvedev l-a avertizat pe Durov - Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat că l-a avertizat pe Pavel Durov în timpul unei întâlniri "cu mult timp în urmă" că va avea "probleme serioase în toate ţările" din cauza poziţiei sale intransigente faţă de confidenţialitatea utilizatorilor. "A făcut un calcul greşit. Pentru toţi duşmanii noştri comuni, el este rus - şi, prin urmare, imprevizibil şi periculos", a scris Medevedv pe Telegram, adăugând: "Durov ar trebui să realizeze în sfârşit că patria, ca şi epoca, nu poate fi aleasă".
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇