Ziua 906 Ucraina controlează 74 de localități din Kursk și a capturat mii de soldați. Situația la centrala nucleară Zaporojie se deteriorează

<span style="color:#990000;">Ziua 906</span> Ucraina controlează 74 de localități din Kursk și a capturat mii de soldați. Situația la centrala nucleară Zaporojie se deteriorează

În cea de-a 906-a zi a războiului din Ucraina, luptele continuă intens pe multiple fronturi. Ucraina a capturat aproximativ 2.000 de soldați ruși în ultimele 10 zile, după atacul-surpriză în regiunea Kursk, însă armata rusă nu a reușit să organizeze un contraatac eficient.

Președintele Volodimir Zelenski a subliniat importanța acestor operațiuni pentru slăbirea logisticii rusești.

În paralel, rușii își intensifică eforturile în Donețk, lansând 75 de atacuri în 24 de ore, cu un accent deosebit pe orașul Pokrovsk, vital pentru aprovizionarea trupelor ucrainene.

Rusia a raportat distrugerea unui sistem HIMARS ucrainean, incident care a avut loc în regiunea Sumî, la granița cu Rusia, conform imaginilor difuzate de agențiile rusești.

Totodată, Rusia acuză Ucraina că a utilizat rachete occidentale pentru a distruge un pod în regiunea Kursk, ucigând voluntari care evacuau civili.

Între timp, apărarea aeriană ucraineană a doborât 14 drone rusești într-un atac nocturn, protejând astfel șase regiuni din sudul și centrul țării.

Incursiunea din Krusk

  • Ucraina îşi întăreşte poziţiile în regiunea Kursk a Rusiei - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că trupele ţării şi-au întărit poziţiile şi şi-au extins teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, la aproape două săptămâni de la începerea incursiunii. Ucraina spune că a confiscat peste 80 de aşezări, pe o suprafaţă de peste 1.150 km pătraţi în Kursk, începând cu 6 august, în cea mai mare invazie în Rusia de după al Doilea Război Mondial. ”Mulţumim tuturor soldaţilor şi comandanţilor care iau prizonieri militari ruşi şi aduc mai aproape eliberarea soldaţilor şi civililor noştri deţinuţi de Rusia”, a spus Zelenski într-o declaraţie, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
  • Ucrainenii iau prizonieri: În ultimele 10 zile, armata ucraineană a capturat aproximativ 2.000 de soldați ruși în urma atacului-surpriză în regiunea Kursk, conform unor surse militare ucrainene citate de The Independent. În ciuda acestui avans, armata rusă nu a reușit să organizeze un contraatac eficient pentru a opri trupele ucrainene și a le împinge înapoi peste graniță.
  • Pod peste râul Seim, distrus - Ucrainenii au distrus un pod peste râul Seim în regiunea rusă Kursk, potrivit unui oficial local, iar imagini cu momentul exploziei au fost publicate pe rețelele sociale. Kievul nu a confirmat atacul.
  • Rușii acuză Occidentul: Ministerul rus de Externe a anunțat că Ucraina a folosit rachete occidentale, probabil HIMARS de fabricație americană, pentru a distruge podul peste râul Seim în regiunea Kursk. În urma atacului, au fost uciși voluntari care încercau să evacueze civili, potrivit Reuters.
  • Ucaina poate folosi armele Spaniei - Ucraina poate decide cum și când să folosească echipamentele furnizate de Spania, a declarat ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, în timpul vizitei sale la Corpul spaniol de Desfășurare Rapidă al NATO. Declarația sa a fost făcută în contextul în care Ucraina continuă incursiunea în regiunea rusă Kursk.
  • Rusia spune că Ucraina vrea să atace o centrală nucleară - Rusia a acuzat Ucraina că plănuieşte să atace centrala nucleară din regiunea Kursk în care au intrat trupele ucrainene, în timp ce Kievul califică aceste afirmaţii drept propagandă "nebunească". Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că va exista un răspuns dur la orice atac asupra centralei nucleare din Kursk, care se află sub controlul Rusiei. Acesta nu a furnizat dovezi împotriva Ucrainei, dar a precizat că o zonă amplă din împrejurimi ar putea fi contaminată de un atac.
ADVERTISING

Situația pe frontul din Ucraina

  • Rușii insistă în Donețk: Forțele ruse intensifică eforturile de a sparge linia frontului ucrainean în Donețk, unde apărarea ucraineană se confruntă cu o presiune tot mai mare. Un raport recent al Statului Major al armatei ucrainene menționează că, în ultimele 24 de ore, au avut loc 75 de atacuri rusești în regiune, echivalentul unui atac la fiecare 20 de minute.
  • Zona critică pentru apărarea ucraineană rămâne direcția către orașul Pokrovsk, esențial pentru aprovizionarea trupelor din Kiev, unde s-au înregistrat 23 de atacuri în ultimele 24 de ore.
  • Rușii ar fi distrus un sistem HIMARS al ucrainenilor: Rușii au raportat distrugerea unui sistem HIMARS ucrainean, prezentând imagini filmate de o dronă care arată explozia unui lansator multiplu de rachete. Aceste imagini, difuzate de agențiile ruse TASS și RIA Novosti, au fost preluate ulterior și de surse ucrainene și jurnaliști specializați în conflictul din Ucraina. Incidentul s-ar fi petrecut în regiunea Sumî, la granița cu Rusia, conform surselor care au geolocalizat imaginile. Surse ucrainene afirmă că acesta ar fi al doilea sistem HIMARS distrus de ruși, în timp ce ministerul rus al apărării susține că a distrus trei sisteme HIMARS în regiunea Kursk, alături de alte tancuri și blindate. Aceste informații nu au putut fi confirmate din surse independente.
  • Atac nocturn: Apărarea aeriană a Ucrainei a reușit să doboare toate cele 14 drone rusești lansate într-un atac nocturn, au anunțat sâmbătă forțele aeriene ucrainene. Potrivit unei declarații publicate pe aplicația Telegram, forțele aeriene au precizat că dronele Shahed au fost doborâte deasupra a șase regiuni din sudul și centrul Ucrainei.
  • Atacuri masive în Zaporijie și Dnipropetrovsk: În cursul nopții trecute, Ucraina a raportat un atac masiv al Rusiei, care a lansat peste 300 de drone asupra regiunilor Zaporijie și Dnipropetrovsk. În paralel, Ministerul rus al Apărării a publicat imagini ce par să arate lovirea unei baterii de rachete Patriot în aceeași zonă, folosind o rachetă Iskander. Conform surselor ruse, două lansatoare și un radar performant ar fi fost avariate în urma atacului. De asemenea, Rusia susține că un avion ucrainean Mig-29 a fost distrus la sol.
  • Ce se întâmplă în Crimeea: În spațiul informațional rusesc, ipoteza că acțiunea ucraineană din regiunea Kursk ar fi o diversiune devine tot mai vehiculată. Potrivit acestei teorii, Ucraina ar încerca să determine mutarea trupelor ruse de pe Frontul de Sud pentru a lansa un atac ulterior asupra Crimeei. Peninsula a fost bombardată pentru a doua noapte consecutiv, mai multe rachete, posibil ATACMS, lovind regiunea Kerci. Cu toate acestea, podul care leagă Crimeea de Rusia continentală nu a fost vizat.
  • Kievul face apel la ONU: Avocatul Poporului ucrainean, Dmytro Lubinets, a cerut sprijinul ONU și al Crucii Roșii după ce a apărut un videoclip ce arată un soldat ucrainean decapitat de trupele ruse în Belgorod, relatează Kyiv Independent. Autenticitatea videoclipului nu a fost confirmată.
  • Situaţia la centrala nucleară Zaporojie se deteriorează - Situaţia privind siguranţa la centrala nucleară ucraineană Zaporojie se deteriorează în urma unui atac cu dronă care a lovit sâmbătă drumul din jurul perimetrului, potrivit directorului general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). Conducerea rusă a centralei a declarat că o dronă ucraineană a aruncat o încărcătură explozivă pe un drum exterior, punând în pericol personalul său care foloseşte autostrada, a raportat agenţia de ştiri de stat TASS. Rusia deţine controlul asupra centralei Zaporojie din Ucraina, cea mai mare centrală nucleară din Europa, de la scurt timp după ce a lansat o invazie la scară largă în Ucraina, în februarie 2022.
ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇